Sekretær

Som sekretær er du en nøkkelperson for å sikre en effektiv og velfungerende arbeidshverdag på kontorer og arbeidsplasser.

Sekretærer spiller en viktig rolle i den daglige driften av kontorer og arbeidsplasser. De har ansvar for en rekke administrative oppgaver, som er sentrale for å sikre en effektiv og velfungerende arbeidshverdag. Sekretærer er ofte en nøkkelperson i organisasjonen, og deres arbeid er avgjørende for å sikre at arbeidsflyten er jevn og produktiv.

Vanlige arbeidsoppgaver for sekretæren:

  • skrive brev, referater og andre dokumenter
  • motta og registrere innkommende post, behandle e-post, og utføre andre oppgaver knyttet til dokumenthåndtering
  • ta imot telefoner, svare på e-post, booke møter, organisere arrangementer, og håndtere reiser
  • bistå med å holde daglige rutiner og prosesser i gang, og frigjøre tid til andre ansatte

En sekretær bruker ulike dataverktøy daglig i arbeidet sitt. Det er essensielt å ha ferdigheter i tekstbehandlingsprogrammer, samt å kunne bruke databaser, regneark, presentasjonsverktøy og forskjellige administrasjonsverktøy. I tillegg forventes det ofte at sekretæren har kunnskap om økonomistyring og er kjent med regnskapsprogrammer.

Språkferdigheter, spesielt i engelsk, er også viktig i mange sekretærstillinger. Dette omfatter både muntlig og skriftlig kommunikasjon. Enkelte stillinger kan også innebære oppgaver som oversettelse.

Sekretærens spesifikke kompetanse kan variere avhengig av fagområdet de jobber i. For eksempel vil en helsesekretær ha dybdekunnskap om journalskriving og pasientbehandling, mens en advokatsekretær vil være spesielt kyndig innen lover og rettsbegreper. Dette understreker viktigheten av spesialisert kunnskap i tillegg til generelle sekretærfunksjoner.

Hvor kan jeg jobbe?

Som sekretær kan du jobbe innenfor de fleste bransjer, både i stat og kommune og i privat sektor. Enkelte bransjer krever mer spesialisert kompetanse, og du kan da velge å utdanne deg til advokatsekretær, helsesekretær eller administrasjonssekretær.


Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Relevante utdanninger fra UiT:
Filosofi - bachelor (Tromsø) Filosofi - årsstudium (Tromsø)