Guide

Som guide leder du omvisninger for besøkende.

Ordet guide kommer fra fransk og betyr «veiviser». En guide leder omvisninger og turer. Guiden er en formidler av kunnskap om byen, bygda, severdigheter, museum, institusjoner, i naturen til fjells, skogs eller til vanns, og lignende steder hvor besøkende ferdes. 

Vanlige arbeidsoppgaver:

•    lede omvisninger eller turer
•    ta imot gjester og ønske dem velkommen
•    gi råd og anbefalinger til gjester
•    fortelle og holde foredrag

Som guide kan du vise de besøkende rundt i buss, båt, til fots eller med sykkel. 

En guide kan ha et museum, en kirke eller en bedrift som sitt spesialfelt. Lokalguider presenterer reisemålet for gjestene ved å ta dem med til de severdigheter som finnes på stedet. En slik guide kan også kalles omviser, vert eller formidler.

Du kan også jobbe som naturguide, og for eksempel ta med gjester på vandringer i naturen, på fjellet, langs strender eller i sjøen. Det kreves spesialkunnskap og erfaring for å kunne vurdere risikoen og ivareta sikkerheten. 

Guider kan også lede fjellturister på krevende fjellturer, dette krever svært spesialisert opplæring og trening. Det kan for eksempel være snakk om tindeveiledere. De er eksperter på klatring, brevandring, fjellskigåing, bratt skikjøring og skredvurdering. Andre arbeidsområder er rafting, hvalsafari, nordlysguiding og andre utendørsopplevelser som eks. hundespannkjøring.

En norsk guide må ha svært gode generelle kunnskaper om Norge. I tillegg må guiden ha gode språkkunnskaper og ofte mestre flere fremmedspråk. Du må kunne organisere og ha evne til å omgås og ivareta gjestene på en god måte.

Guidejobbing i Norge er sesongbasert, og må som regel kombineres med annet arbeid. Lokale guider i byer og ved turistdestinasjoner har ofte bakgrunn fra jobber innenfor reiseliv, fra undervisning eller fra andre yrker der det er utstrakt kontakt og samarbeid med andre. Mange guider har i tillegg bakgrunn fra studier innenfor historie, kunst og kultur. 

Hvor kan jeg jobbe?

En guide jobber ofte frilans og kan få oppdrag fra turoperatører, destinasjonsselskaper, reiselivsaktører og reiseledere. Museer har vanligvis egne guider ansatt på sesongbasis. De største byene i Norge har egne formidlingssentraler som organiserer og bestiller guideoppdrag. Ofte er de tilknyttet stedets destinasjonsselskap.

I noen tilfeller jobber guider også med forretningsreisende. Turen tilpasses da ønsket tema. Som guide i naturen er det vanlig å være ansatt i et guidefirma, eller at du selv har startet firmaet. Lokalguider har som regel en godkjenning for å arbeide innenfor et bestemt område og med spesifikke temaer. Det finnes ikke guideutdanninger i Norge som dekker hele landet eller mange forskjellige guideområder.


Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Relevante utdanninger fra UiT:
Historie - master (Tromsø)