Praksis i emnet MDV-2035 Bacheloroppgave i medie- og dokumentasjonsvitenskap

Alle studenter på emnet MDV-2035 har en praksisperiode på ca. 7 uker, som normalt skal være i 6. semester. Praksisen er hovedsakelig en yrkespraksis, men kan også inkludere et feltarbeid der studenten samler inn empiri til bacheloroppgaven.

For å kunne gå ut i praksis, må studenten ha bestått minimum 130 studiepoeng på bachelorprogrammet i medie- og dokumentasjonsvitenskap. Studenten kan m.a.o. ligge 20 studiepoeng bak normert studieprogresjon, som er 150 studiepoeng etter 5. semester.

Praksis er ulønnet.

Hvor kan du ha praksis

Praksissted kan være en mediebedrift, dokumentinstitusjon (folke-, skole- eller fagbibliotek, museum, arkiv, kommunikasjonsavdeling, avis, radio, tv etc.), eller annen arbeidsplass med relevante oppgaver. Praksisstedet trenger ikke være i Tromsø, men du må selv dekke kostnader knyttet til reise og opphold.

På praksisstedet skal du fungere som en vanlig arbeidstaker ca. 80 % av tiden og ha ca. 20 % til arbeid med prosjektoppgaven / datainnsamling.

Det er normalt ikke mulig å gjennomføre praksis ved egen arbeidsplass.

Inngå avtale med et praksissted

Det er lurt å ha tenkt gjennom hvor du ønsker å ha praksis og ta kontakt med aktuelle praksissteder, i god tid før du skal ut i praksis. I siste halvdel av 5. semesteret arrangerer faggruppen i medie- og dokumentasjonsvitenskap en praksisdag, der studenter og praksissteder kan møtes. Det anbefales på det sterkeste å delta på praksisdagen.

Du skal i utgangspunktet selv finne fram til og ta kontakt med aktuelt praksissted. Dersom du ikke finner praksissted, vil emneansvarlig på MDV-2035 kunne hjelpe til med å finne praksissted, men vi kan ikke garantere praksissted til alle som ikke finner selv.

Før praksisperioden begynner, må emneansvarlig godkjenne ditt praksissted og opplegg. Praksisstedet skal utpeke en kontaktperson som har ansvar for praksisen og for deg som praksisstudent, og som emneansvarlig kan kommunisere med. Kontaktpersonen bør normalt ha relevant utdanning, som for eksempel bibliotekarutdanning eller medieutdanning. I løpet av praksisperioden skal det avholdes minst ett møte mellom student, kontaktperson og veileder, hvor praksisen evalueres så langt, og eventuelle utfordringer diskuteres.

Godkjenning av praksis

For å få godkjent praksis kreves minst 90 % tilstedeværelse. For fravær utover dette må man ta igjen praksis, og det kan også kreves legeerklæring for å dokumentere fraværet. Hvis det er et langt fravær, kan man risikere å måtte ta igjen praksis først neste studieår. Dersom praksis av andre årsaker ikke blir godkjent, kan nytt forsøk først gjennomføres påfølgende studieår.

Dispensasjon

Studenter kan i særskilte tilfeller søke studieprogramleder for MDV om dispensasjon fra kravet om praksis, fra kravet om minimum 130 beståtte studiepoeng på bachelorprogrammet og fra kravet om at praksis ikke kan gjennomføres ved egen arbeidsplass.




Ansvarlig for siden: Kari Torill Guldahl
Sist oppdatert: 27.03.2025