Utlysning - Utenlandsstipend for ph.d.-studenter ved HSL-fakultetet
HSL-fak inviterer stipendiater / doktorgradskandidater tatt opp til ph.d.-programmet i humaniora og samfunnsvitenskap til å søke stipend for forskningsopphold ved vertsinstitusjon i utlandet med oppstart høsten 2025.
Søknadsfrist 24. mars 2025.
Formål
Formålet med ordningen er å øke andelen forskere som tar et forskningsopphold i utlandet. Internasjonal erfaring er viktig for forskerkarrieren og bidrar til å styrke UiTs forskning ved å øke kompetansen og tilføre ny kunnskap til prosjektet, utvikle nettverk og styrker dermed muligheten for tilgang til den internasjonale forskningsfronten. Utenlandsoppholdet bør gjennomføres etter datainnsamling/feltarbeid er utført, og i perioden når forskningsdata skal analyses og tekst til avhandlingen skal skrives.
Hvem kan søke?
Universitetsstipendiater tilsatt ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fakultetet) og doktorgradskandidater som er finansiert av kilder som ikke gir støtte til utenlandsopphold, kan søke fakultetet om støtte til ett forskningsopphold ved én vertsinstitusjon i utlandet med oppstart høsten 2025. Stipendiater finansiert av Norges forskningsråd kan ikke søke om stipend over HSL-fakultetets ordning, men må rette slik søknad til forskningsrådet. Dersom du er i tvil om finansieringen for din stipendiatstilling, ta kontakt med seniorrådgiver Mayvi B. Johansen på epost: mayvi.johansen@uit.no
Krav til søknaden
Søknaden må være begrunnet og relatert til doktorgradsprosjektet der perioden for oppholdet og fremdriftsplanen skal reflektere utenlandsoppholdet, og formålet med det.
Som hovedregel skal oppholdet være på mellom 2-6 måneder. Unntaksvis kan fakultetet utvide stipendet til inntil 10 måneder.
Søker kan ikke ha bodd, studert eller arbeidet i landet der den utenlandske vertsinstitusjonen ligger, i mer enn 12 måneder i løpet av de fem foregående årene. Vi kan gjøre unntak fra dette kravet hvis den utenlandske vertsinstitusjonen har utstyr, fasiliteter og kompetanse som ikke finnes i Norge eller andre land det er hensiktsmessig å gjennomføre utenlandsoppholdet i.
Vi gir ikke støtte til utenlandsopphold for å tilbringe hele eller deler av perioden på Svalbard.
Følgende må komme frem av søknaden:
- varighet og formål med utenlandsoppholdet
- relevans for ph.d.-prosjektet
- budsjett for reisen og oppholdet
- opplysninger om andre finansieringskilder (annuum, eksterne kilder o.l.)
- om du reiser alene eller med familie (ektefelle, samboer eller registrert partner, og ev. barn)
- anbefaling fra veileder (‘veiledererklæring’)
- invitasjon fra lærerstedet du skal oppholde deg ved. Invitasjonen skal inneholde opplysninger om perioden (dato fra/til) for oppholdet ved vertsinstitusjonen og eventuell studieavgift. Det anbefales at invitasjonsbrevet også har med opplysninger om hva institusjonen kan tilby deg, for eksempel deltakelse i workshops, seminarer, kurs, veiledning, tilgang til bibliotektjenester, disponere kontor/arbeidssted o.l.
Satser for utenlandsstipend
Satsene er for utenlandsstipend er:
- utenlandsopphold alene – inntil kr 24 000 per måned
- utenlandsopphold med familie – inntil kr 41 000 per måned
I tillegg til stipendet kan det søkes om reisestøtte. Nærmere informasjon om hva utenlandsstipendet og reisestøtten dekker, går frem av søknadsskjemaet.
Kriterier for rangering av søkerne
I vurderingen av søknadene vil fakultetet vektlegge følgende kriterier:
- Universitetsstipendiater tilsatt ved HSL-fakultetet prioriteres
- Utenlandsoppholdet skal gjennomføres i tredje, fjerde eller femte semester
- Veileders vurdering av faglig relevans og betydning for ph.d.-prosjektet
- Besvarte framdriftsrapporter i opptaksperioden
- God progresjon i doktorgradsarbeidet
- Plan for samarbeid med vertsinstitusjonen
Søknaden:
Søknaden fylles ut på eget skjema. Se vedlegg. Det understrekes at veiledererklæring/-anbefaling og invitasjon fra vertsinstitusjon må følge med søknaden på søknadstidspunktet.
Utfylt søknad sendes til HSL-fak på epost til mayvi.johansen@uit.no innen 24. mars 2025.