Når fortidas mennesker begrov sine døde i en båt kan det ha vært en måte å gi dem en trygg reise til den neste verden på. For oss som lever i dag er båtgravene en rik kilde til kunnskap om fortida.
Før kristendommen kom til Norge var det i flere hundre år vanlig å gravlegge de døde sammen med gravgaver og utsyr. En av de største og mest kostbare gravgavene var en båt
Utstillinga «Grav i båt og båt i grav» er en frittstående fortsettelse av utstillinga «Møt Hillesøyfolket år 800». Der den forrige utstillinga presenterte funnene fra to båtgraver fra Hillesøy, setter denne nye flere båtgraver fra Nord-Norge i en sammenheng. Tre viktige båtgraver er valgt ut i tillegg til Hillesøy-gravene: Føre på Andøya, Ness i Hamarøy og Ytre Kvarøy i Lurøy på Helgeland.
I utstillinga ser vi også nærmere på hvordan visse funn i båtgravene gir oss antydninger om hvilke forestillinger folk i fortida kan ha hatt om livet etter døden, og hvordan gaver og utstyr som blei gravlagt sammen med den døde skulle være til hjelp på reisen videre.
Gjenstandene som er utstilt er blant Nord-Norges fineste funn fra vikingtid. Her er smykker, våpen, verktøy og større gjenstander som en kjele og et stokkanker, de to siste fra Ness-grava.
Utstillinga har tekst på norsk, engelsk og nordsamisk.
Vil du vite mer, anbefaler vi Ottar-heftet «Grav i båt og båt i grav» som du finner i museumsbutikken.