Nordlyset hjemme

Den første helga i november inviterer UiT Norges arktiske universitet til utstillinga «Nordlyset hjemme – Nordlysvitenskap og UiT i 100 år»*. Det blir åpent hus på Nordlysobservatoriet i Tromsø, med utstilling, foredrag, omvisninger og musikk.

Inngangpartiet til Nordlysobsertvatoriet i dag. (Fotomontasje: Reibo.no)

Ingen andre steder har nordlyset blitt så grundig studert og forstått som på Nordlysobservatoriet (NOBS) ved Prestvannet i Tromsø. Fra 1928 arbeidet forskerne her med å gi oss kunnskap om nordlyset, atmosfæren og det nære verdensrom - kunnskap som har leda til nye forskningsområder, og som er til stor nytte for mange i dag. I våre dager fortsetter denne forskninga ved UiT sine campus flere steder i landsdelen.

Vi ønsker å vise publikum hva vi har å være stolte av innen denne greina av vitenskapshistorien.  Utstillinga forteller både om NOBS sin historie og om hvordan nordlysforskninga skal gå videre i de nærmeste årene, med den store satsinga i Skibotn der radaranlegget EISCAT_3D nå bygges.

Nordlyset i musikk og billedkunst er også tema i utstillinga. Et verk av Jon Marius Aareskjold gir de besøkende et lydteppe i utstillinga, og vi får også høre han spille live. Nordlyset som turistattraksjon er naturligvis også med.

En serie foredrag gir innsikt både i ulike deler av historien og i dagens forskning. Her kan du også få høre om myter og sagn om nordlyset.

En forsker i ulveskinnspels gjør målinger på NOBS sin oberservasjonsplattform i 1929 eller 1930. Foto: Chr. Hansen/Perspektivet Museum.Spesielt for denne helga er at det vil bli mulig å besøke spesialbygde hus for magnetiske målinger, som til daglig er avstengt. Her kommer man virkelig tett på fascinerende forskningshistorie helt fra NOBS sin første tid.

Vi skal også skape nordlys i laboratoriet! Et spesiallaget plasmakammer – en planeterrella – lar oss vise fram ekte miniatyr-nordlys.

Arrangementet er helt gratis, en gave til alle tromsøboere i anledning av UiT Norges arktiske universitet sitt 50års-jubileum. Utstillinga er teksta på engelsk, så ta gjerne med utenlandske gjester. Velkommen hjem til nordlyset og nordlysforskninga!

*) Hvorfor vi kan si hundre år når UiT bare er 50, og NOBS åpna for 90 år sida? Kom og finn ut, da vel!

Sted: Nordlysobservatoriet , Prestvannvegen 44, Tromsø.

Åpningstider:

Fredag 2. november kl. 1800-2200.

Lørdag 3. november kl. 1200-2200.

Søndag 4. november kl. 1200-1800.

Program for hver dag:

Starter: 02.11.18 kl 18.00
Slutter: 04.11.18 kl 18.00
Hvor: Nordlysobservatoriet
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Per Helge Nylund
Telefon: 77645102
E-post: per.h.nylund@uit.no
Legg i kalender