Tause kvinner. Ukjente historier - utstillingsåpning

 "Krigen har ingen kvinnelige ansikt", har det blitt sagt. Denne utstillinga viser oss fire kvinners skjebne i Nord-Norge under andre verdenskrig.

Her presenteres fire historier om kvinner som bodde i Nord-Norge under 2. verdenskrig:

• Hanna Koljada – tvangsarbeider fra Sovjetunionen, arbeidet på fiskefiletfabrikken i Hammerfest og etter tvangsevakueringen – i Bodø

• «Mamma Karasjok», Kirsten Svineng – hjalp jugoslaviske fanger med mat og klær

• Marie Ulriksen – ble arrestert og fengslet i fangeleirer (bl.a. i Tromsdalen fangeleir), fordi hun oppbevarte informasjon om det tyske slagskipet «Tirpitz»

• Sara Caplan – jødisk kvinne fra Narvik som overlevde krigen

 

 «Tause kvinner. Ukjente historier» forteller om vanlige mennesker som bodde i Nord-Norge under krigen. Samtidig er den mer enn fire enkeltstående historier om fire kvinner. Fortellingene må sees i sammenheng med Norges og Europas krigs- og okkupasjonshistorie.

Utstillinga er produsert av Narviksenteret m/Røde Kors Krigsmuseum i anledning 70-årsjubileet for slutten av 2. verdenskrig. Prosjektet er støttet av Institusjonen Fritt Ord.

Velkommen til utstillingsåpning på Tromsø Museum på kvinnedagen 8. mars kl. 1900.

Professor emerita Randi R. Balsvik, Institutt for historie og religionsvitenskap, UiT, åpner utstillinga. Musikk av og for kvinner ved Tromsø Akademiske Kvinnekor under ledelse av Bjarne Isaksen.

Forfriskinger.

Når: 08.03.16 kl 19.00–20.30
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Per Helge Nylund
Telefon: 77645102
E-post: per.h.nylund@uit.no
Legg i kalender