Svalbard på 1600- og 1700-tallet

Museet presenterer en utstilling om den tidligste fangstperioden på Svalbard, der nederlenderen Willem Barentsz’s berømte ferd i 1596 slo fast at det var rike forekomster av hval og hvalross i farvannene rundt Svalbard

Vi må gå ut fra at de aller fleste hvalfangere på 1600-tallet jaktet så mye svalbardrein som de greide. Kjøttet var velsmakende og sikkert et godt supplement til den ensidige skipskosten men Svalbardreinen ble fredet i 1925.Det foregikk likevel mye ulovlig jakt i årene som fulgte.

Mang ei selfangstskute som kom fra sommerfangst ved Svalbard hadde litt reinkjøtt skjult ombord - men bare til privat forbruk.

Med jevne mellomrom ble det også avslørt ulovlig reinjakt blant fastboende i gruvesamfunnet. Sysselmannen på Svalbard fikk etter hvert bedre muligheter for å kontrollere at fredningsbestemmelsene ble fulgt. Fra 1983 og fram til nå har Sysselmannen åpnet for såkalt kontrollert jakt på svalbardreinen. Dette er gjort ut fra reinforskningens behov for nytt datamateriale.

I 1993 ble det gitt ca. 300 slike fellingstillatelser. En viss kvote av disse går til befolkningen på Svalbard. Man får da beholde kjøtt og skinn mot å gi forskerne det materialet de ønsker.


Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Starter: 13. mars 2015 kl. 00.00
Slutter: 31. desember 2099 kl. 23.59
Hvor: Polarmuseet
Studiested: Tromsø
Målgruppe: alle