Disputas - Geir Davidsen. Wikiphonium - Nye klanger for euphonium

Sted: Konsertsalen, Musikkonservatoriet
Målgruppe: Alle
Lenke: Klikk her
Ansvarlig: Arne Elvemo

Disputas - Geir Davidsen AFK/KF
Stipendiat i Det nasjonale stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid. 

Wikiphonium  - Nye klanger for eufonium.

Geir Davidsen forsker på nye spilleteknikker og klangformer på sitt instrument, eufonium, som kan ligne en tuba. De nye teknikkene og klangene skal kategoriseres og leveres til komponister av samtidsmusikk som han samarbeider med. Komponistene skal bruke nyvinningene i nye verk.

Når komponister få kjennskap til de nye klangmulighetene og nye spilleteknikker, skriftlig formalisert slik at de kan reproduseres på en forutsigbar måte, vil de ha flere komponenter å velge mellom til sine verker.

Hittil har det vært vanlig at utøvere med spesiell teknisk begavelse har gjort lite eller ingenting for å gjøre sine spesialiteter tilgjengelig for andre. For Geir Davidsen er det et metodeproblem å beskrive teknikkene slik at de kan formidles og gjentas presist av andre, og samtidig relatere teknikkene til bestemte klanglige (hørbare) fenomener, eller observasjoner. Han må også lage et system for kategorisering av teknikker og klangformer. Blant dimensjonene han må ta hensyn til, vil være tonehøyde, varighet, flertonighet.

Geir Davidsen har fått spesialbygd sitt instrument, med ekstra ventiler og annet som gir mulighet til å spille flertonig, med forvrengning og mikrotonal musikk. De instrumentene vi vanligvis hører er halvtonige, mens noen instrumenter innen norsk og annen folkemusikk gir mulighet til å spille kvarttoner, eller toner med enda kortere intervaller.

Disputas Geir Davidsen
 


Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne