Økningen i besøkende i norsk natur har ført til slitasje og trengsel i enkelte områder. "Friluftsliv og besøksforvaltning" viser hvordan friluftslivet i Norge har utviklet seg, hvorfor aktivitetene må styres, og hvordan dette skjer gjennom besøksforvaltning. Boka lanseres og diskuteres på Vin&Viten ved Norges arktiske universitetsmuseum 22. januar.
Friluftsliv handler for mange om å nyte naturen i fri utfoldelse. Friluftslivet gir oss stor frihet, men samtidig krever det at vi oppfører oss og tar hensyn. Økningen i besøkende i norsk natur har ført til slitasje og trengsel i enkelte områder, noe som står i kontrast til tradisjonelle verdier i norsk friluftsliv som ro og enkelhet.
For å håndtere dette har man innført besøksforvaltning. Forvaltning handler om å styre folks frihet, men på en måte som gir gode opplevelser. Hva betyr besøksforvaltning i praksis og hva betyr allemannsretten i dag?
I boka «Friluftsliv og besøksforvaltning» viser forfatterne hvordan friluftslivet i Norge har utviklet seg, hvorfor aktivitetene må styres og hvordan dette skjer gjennom besøksforvaltning. Boka er den første norske boka om temaet, og er relevant for alle som ønsker å ta vare på naturen i både bygd og by.
Boka lanseres og diskuteres onsdag 22. januar kl. 19 på Norges arktiske universitetsmuseum. Det blir innledninger ved to av bokas redaktører, Arvid Viken og Gaute Svensson, etterfulgt av kommentar ved Eivind Høstmark Borge, rådgiver friluftsliv Troms Fylkeskommune. Publikum inviteres også til å delta i diskusjonen.
Moderator: Camilla Brattland, Norges arktiske universitetmuseum
Arvid Viken var professor i reiseliv da han gikk av med pensjon. Han har hele sitt liv utøvd friluftsliv.
Hvordan han kom inn i det illustrerer to hovedrøtter i feltet: for det første lokal bruk av utmarka, turer for «å se etter sauene», bærturer og søndagsturer til fjells. For det andre var det slektninger fra byen som bodde «på landet» om sommeren. De gikk til fjells de også, som tidsfordriv og trim, og han ble dratt med. Siden har han holdt på med det. Som forskningstema har det vært en slags kontekst, da natur og friluftsliv er beslektede temaer for en reiselivsforsker. De senere år har det blitt mer sentralt.
Gaute Svensson er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen på UiT. Han er oppvokst i Nordreisa i Nord-Troms med jakt, fiske, fangst og høsting som viktige fritidsaktiviteter. Disse interessene har blitt sentrale i hans utdanning innen friluftsliv og sosialantropologi og senere i hans forskningsfokus. Svensson har hatt en gjennomgående interesse for å forstå naturbrukspraksiser og forvaltningstiltak i arktiske områder. Han har jobbet for nasjonalparksentre og destinasjonsselskaper i tillegg til sin nåværende arbeidsgiver, som er UiT Norges arktiske universitet.
Arrangementet er del av serien "Onsdag på museet", med kveldsåpent museum og arrangementer én dag i måneden.
TID Onsdag 22. januar kl. 19-20.30
STED Norges arktiske universitetsmuseum, Lars Thøringsveg 10
INNGANG Voksen kr. 120,- / honnør, studenter og vernepliktige kr. 100,-. UiT-studenter og barn under 18 år har gratis inngang. Årskort hos Norges arktiske universitetsmuseum (kr. 400,-) gir alltid gratis inngang til Norges arktiske universitetsmuseum, Polarmuseet og MS Polstjerna.