Kurs om soppens rolle innen ernæring og dens medisinske virkning / Course about the role of fungi in nutrition and its medical use
Kurs om soppens rolle innen ernæring og dens medisinske virkning / Course about the role of fungi in nutrition and its medical use
eugloh.eu
NORWEGIAN:
Ønsker du å lære om hva som skiller spiselige fra giftige sopp eller hvordan sopp kan ha en medisinsk virkning? Fra april til mai i 2025 holder University of Novi Sad et kurs hvor du kan bygge kunnskap om en organisme som kan brukes til mange formål.
ENGLISH:
Do you want to learn about what distinguishes edible from poisonous mushrooms or how fungi can have therapeutic properties? From April to May 2025, the University of Novi Sad is holding a course where you can build knowledge about an organism with many uses.
NORSK:
Dato: 5. april 2025 – 31. mai 2025 (19:00)
Sted: Novi Sad, Serbia
Vertsuniversitet: University of Novi Sad (UNS)
Modus / type aktivitet: Kurs (både digitalt og fysisk)
Målgrupper: Bachelor- og masterstudenter og stipendiater
Varighet: 5 dager
Dokumentasjon av deltakelse: 5 ECTS
Språk: Engelsk
Vurdering av søkere: Kvalitativ
Internasjonalt kursbevis: Ja
Søkerkriterium: 100 prosent motivasjon
Søknadsfrist: 26. januar 2025
Mål for kurset:
Dette kurset har som mål å gjøre studentene kjent med betydningen av sopp både som organismer brukt i ernæring og medisin og som mikroorganismer som kan produsere giftstoffer skadelige for menneskers helse.
Studentene vil lære om de grunnleggende morfo-anatomiske trekkene ved spiselige sopper, deres ernæringsverdi, viktige medisinske og giftige arter, kjemien til giftige stoffer, forgiftningssyndromer og førstehjelpstiltak.
Teoretiske kursemner:
Livsstrategier og økologiske roller til sopper
Ernæringsmessige og medisinske egenskaper ved sopper (f.eks. antidiabetisk, nevrobeskyttende, immunmodulerende, antimikrobiell, antitumor)
Bioaktive forbindelser i sopper: kjemi og aktivitet
Viktige spiselige og kommersielt dyrkede sopparter
Regler for innsamling og tilberedning av spiselige sopper
Identifikasjon av spiselige og giftige arter.
Soppgifter: mekanismer, forgiftningssyndromer og behandling (f.eks. falloidin, orellanin, gyromitrin, muskarin).
Giftige stoffer i ville sopper (f.eks. tungmetaller, radioaktive elementer)
Praktiske aktiviteter:
Feltarbeid - identifikasjon av spiselige og giftige sopper og innsamlingsteknikker
Laboratoriearbeid - artsbestemmelse, konservering, tilberedning av tinkturer og drikker, førstehjelpsprosedyrer og behandling ved forgiftning
Innhold og metodikk:
Teori: Livsstrategier og betydningen av sopper
Ernæringsverdier av sopper
Medisinske egenskaper ved sopper (antidiabetisk, nevrobeskyttende, immunmodulerende, antimikrobiell, antitumor)
Bioaktive forbindelser fra sopper – kjemi og aktivitet
De viktigste spiselige soppartene
Sopper dyrket for kommersiell bruk
Regler for innsamling av sopper i felt og tilberedning av spiselige sopper
Identifisering av sopper som tilhører spiselige eller giftige arter
Mekanismer for giftstoffer
Falsk og mild soppforgiftning
De viktigste giftige soppene og forgiftningssyndromer: falloidin, orellanin, gyromitrin, muskarin, pantherin, psilocybin, coprinus-syndrom, paxillus-syndrom, gastrointestinale syndromer
Gjenkjenning av symptomer på soppforgiftning, førstehjelpsprosedyrer og behandling
Tungmetaller, radioaktive elementer og andre giftige, skadelige stoffer i viltvoksende sopper
Praksis:
Feltarbeid - gjenkjenning av spiselige og giftige sopparter og regler for innsamling av spiselige arter
Laboratoriearbeid - identifisering av spiselige og giftige sopparter, konservering av sopper, tilberedning av drikker og tinkturer, førstehjelpsprosedyrer og behandling
Denne aktiviteten er en del av EUGLOHs arbeidspakke 2
EUGLOH er en allianse mellom ni europeiske universiteter som legger til rette for mobilitet knyttet til forskning, undervisning og innovasjon. Alliansen støtter opp under aktiviteter, prosjekter og programmer som retter seg mot globale helseutfordringer. Denne virksomheten krysser fagdisipliner og har et spenn som også går utenfor den medisinske sektoren.
ENGLISH:
Date: 5 Apr 2025 16:00 - 31 May 2025 (19:00)
Location: Novi Sad, Serbia
Host university: University of Novi Sad (UNS)
Mode / type of event: Course, blended (both digital and in-person)
Target groups: Master students, PhD students, Undergraduate students
Duration: 5 days
Recognition: Transcript of records - ECTS
Language: English
Recruitment of participants: Qualitative Assessment
Is eligible to international certificate: Yes
Evaluation criterium: 100% - Motivation
Application deadline: 26 Jan 2025
Course Objective:
This course aims to familiarize students with the significance of mushrooms as both beneficial organisms used in nutrition and medicine (functional food) and as microorganisms capable of producing toxins harmful to human health. Students will learn about the basic morpho-anatomical features of edible mushrooms, their nutritional value, key medicinal and toxic species, the chemistry of toxic substances, poisoning syndromes, and first aid measures.
Theory topics:
Life strategies and ecological roles of mushrooms
Nutritional and medicinal properties of mushrooms (e.g., antidiabetic, neuroprotective, immunomodulatory, antimicrobial, antitumor)
Bioactive compounds in mushrooms: chemistry and activity
Key edible and commercially cultivated mushroom species
Rules for collecting and preparing edible mushrooms
Toxic substances in wild mushrooms (e.g., heavy metals, radioactive elements)
Practical activities:
Fieldwork - identification of edible and poisonous mushrooms and proper collection techniques
Laboratory work - species determination, conservation, preparation of tinctures and beverages, first aid procedures, and treatment for poisoning
Content and methodology:
Theory: Life strategies and the importance of mushrooms
Nutritional values of mushrooms
Medicinal properties of mushrooms (antidiabetic, neuroprotective, immunomodulatory; antimicrobial, antitumor)
Bioactive compounds from mushrooms – chemistry and activity)
The most important edible mushroom species
Mushrooms grown for commercial use
Rules for collecting mushrooms in the field and preparing edible mushrooms
Determination of fungi with special reference to edible and poisonous species
Mechanisms of toxins: False and mild mushroom poisoning
The most important poisonous fungi and poisoning syndromes: phalloidin, orellanin, gyromitrin, muscarin, pantherin, psilocybin, coprinus syndrome, paxillus syndrome, gastrointestinal syndromes
Recognition of symptoms of mushroom poisoning, first aid procedures and treatment
Heavy metals, radioactive elements and other toxic, poisonous substances in wild growing mushrooms
Practice:
Field work - recognition of edible and poisonous mushroom species and rules of collecting edible species
Laboratory work - determination of edible and poisonous mushroom species, conservation of mushrooms, preparation of beverages and tinctures, first aid procedures and treatment etc.
This activity is part of EUGLOH's Workpackage 2
EUGLOH is an alliance between nine European universities that facilitates mobility related to research, teaching, and innovation. The alliance supports activities, projects, and programmes that address global health challenges. This crosses disciplinary boundaries and spans beyond the medical sector.