UiT Frokost: Hvordan fungerer FN i dag og hva med fremtiden?

Illustrasjons-/bannerbilde for UiT Frokost: Hvordan fungerer FN i dag og hva med fremtiden?

FN set innende fra av Norges FN-ambassadører i Genève Tormod C. Endresen og i New York Merete Fjeld Brattested

UiT får besøk av Norges FN-ambassadører i Genève og i New York. De vil fortelle om hvordan FN fungerer i dag og også drøfte fremtidsutsikter sett fra deres ståsted som Norges FN-ambassadører.

Brattested og Endresen vil også diskutere perspektiver på internasjonalt arbeid.

Ordstyrer: Rasmus Gjedssø Bertelsen

De Forente nasjoner er den grundleggende globale organisasjon for samarbeide og internasjonal rettsorden siden 1945. Viktige enheter i organisasjonen er Generalforsamlingen, Sikkerhedsrådet og en lang række særorganisasjoner og programmer. FN er uttrykket for suveren likerett mellem alle medlemslandene, store som små. FN er særlig viktig for småstater som de nordiske landene og for tidligere kolonier. Norge (og de øvrige nordiske) landene er tradisjonelt meget aktive i og sterke støtter av FN-systemet. Sikkerhetsrådets sal er en gave fra Norge og utsmykket av den norske arkitekt Arnstein Rynning Arneberg, og det store maleriet på bakveggen er malt av Guy Krogh.

FN er skabt af særlig USA og seiersmaktene etter andre verdenskrig og eksisterte først under den kalde krigen mellom de to supermaktene USA og Sovjetunionen og så etter den kalde krigen med USA som eneste supermaKt. Nå endrer verden seg igen radikalt med relativ forskyvning av demografi, økonomi, politikk, videnskab og teknologi -  fra Vesten til Resten. Kina vender tilbake til sin historiske stilling som en af verdens største økonomier og videnskabs- og teknologinasjoner. Russland forsøker å vender tilbake som en tradisjonel stormagt. Hvordan vil FN fungere i en fremtid som ikke lengre er dominert a Vesten? Hva betyr det for Norge, som liberaldemokratisk småstat og med en liten, åpen økonomi? Hva betyr det for global bærekraftig utvikling, klima og helse?

Det blir servert frokost.

Når: 19.08.24 kl 08.30–10.00
Hvor: SVHUM B 1005
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne
Lenke: Klikk her
Kontakt: Rasmus Gjedssø Bertelsen
Telefon: 91318623
E-post: Rasmus.bertelsen@uit.no
Legg i kalender