Ting om tang! Sylting, pressing, foredrag mm. på "Onsdag på museet"

Illustrasjons-/bannerbilde for Ting om tang! Sylting, pressing, foredrag mm. på "Onsdag på museet"

Bli med på en sosial kveld med tang og tare i fokus! Lær deg hvordan du høster og sylter tang, eller bli med på "tangpressing" og lag ditt eget kunstverk. Det blir mange muligheter for faglig påfyll i løpet av kvelden, og i kafeen er det god mat og drikke til salgs. OBS! Merk at tangpressing og -sylting krever påmelding. 

Kl. 18.00
Lær hvordan du høster og sylter tang til matlaging!

Oppdatering: kurset er fullbooka, men kom gjerne på aktivitet med tangpressing (husk påmelding) og demonstrasjon av sylting litt senere på kvelden!

Sylta tang er kjempegodt og passer ypperlig på brødskiva, i tacoen, sammen med fiskekaker og mye annet. Bli med på kurs og lær alt du trenger å vite for å få det til selv!

På kurset går vi sammen ned i fjæra og ser på de forskjellige tangartene som vokser der. Du vil få lære hva artene heter, hvordan man kjenner de igjen, hvilke deler man spiser og hvordan man høster. Vi høster tang sammen som vi tar med oss til museet for å sylte. Om du har med deg et sterilisert glass kan du også få med deg et glass med sylta tang hjem.

Kurset holdes av Jenny Haugland Dølvik fra FN-sambandets kontor i Tromsø. Jenny er utdanna kokk, konditor og dessertkokk med spesiell interesse for spiselige ville vekster. Hun har mange års erfaring med bærekraftig høsting og matlaging.

Begrenset antall plasser, påmelding nødvendig! Send mail til siri.a.holmoy@uit.no.

Varighet: ca 2-2,5 time, avsluttes med foredrag kl. 20 i kafeen.
Pris: Kr. 160,- / Studenter og under 18 år kr. 50,-.
Prisen inkluderer inngangsbillett til museet hele dagen.

Kl. 18.00
Tangpressing
Bli med på en sosial aktivitet hvor du lærer om ulike tangarter og hvordan den kan legges i press! Pressing av tang er en god konserveringsmåte, og bildene blir utrolig dekorative – akkurat som når man presser blomster. Vi går i fjæra og sanker tanga vi trenger før vi fortsetter prosessen på museet etterpå.

Begrenset antall plasser, påmelding nødvendig! Send mail til siri.a.holmoy@uit.no.

Varighet: 2-3 timer. Kl. 20 får vi med oss foredrag i kafeen.
Pris: Kr. 160,- / Studenter og under 18 år kr. 50,-.
Prisen inkluderer inngangsbillett til museet hele dagen.

Kl. 20.00
Tang og tare – mer enn stinkende hauger på stranda! | Foredrag ved Markus Mollis

Alger er en variert organismegruppe med fascinerende egenskaper. Visste du for eksempel at alger bruker ulike triks for å beskytte seg mot angripere, som å ansette livvakter og å spionere på fienden?

Tang og særlig tare er noen av de mest kjente, men også mest truete algegruppene, som har dokumentert drastisk nedgang over hele verden de siste tiårene. Nedgangen er bekymringsfull fordi begge to har stor verdi for både økosystemer og mennesker. Men hva ligger egentlig i dette?

I foredraget vil Markus Molis, professor ved institutt for arktisk og marin biologi ved UiT Norges arktiske universitet, fortelle mer om livet og egenskapene til alger, hva de bidrar med i det store bildet og hvilke trusler tareskogen er stilt overfor i dag.

Kl. 21.00
Se og lær hvordan du selv kan sylte tang!
Sylta tang er kjempegodt og passer ypperlig på brødskiva, i tacoen, sammen med fiskekaker og mye annet. Om du ikke fikk med deg kurset tidligere på kvelden er dette en ypperlig anledning til å se hvordan man sylter tang til matlaging.

Vi får besøk av Jenny Haugland Dølvik fra FN-sambandets kontor i Tromsø. Jenny er utdanna kokk, konditor og dessertkokk med spesiell interesse for spiselige ville vekster. Hun har mange års erfaring med bærekraftig høsting og matlaging.

Kl. 18.00-21.00
Kveldens rett i kafe Rotunden
Vi frister med noe hjemmelaget, varmende og godt til kun kr. 79,-. Er du student betaler du kun kr. 59,-!

Kl. 18.00-21.45
Åpne utstillinger
Når du er på museet må du selvsagt ta en titt i våre mange utstilllinger! Har du for eksempel sett utstillinga “Tareskogen - havets oase” som åpnet i januar?

TID Onsdag 19. juni kl. 18-22 (museet er også åpent kl. 10-18)
STED Norges arktiske universitetsmuseum

Inngang: kr. 110,- / honnør kr. 60,- / studenter gratis
Deltakelse på kurs krever egen billett, se info over.

 

Om "Onsdag på museet" vinteren/våren 2024:

Nyt en kveld med kultur, vitenskap og sosialt påfyll når Norges arktiske universitetsmuseum har åpent kl. 18-22 én onsdag i måneden fram til sommeren! Programmet vil variere fra gang til gang, og vi kan garantere hyggelig, spennende og variert innhold. Utstillingene er åpne, og i kafeen er det fristende tilbud for alle - med ekstra snille priser for studenter.

"Onsdag på museet" våren 2024 arrangeres 20. mars, 24. april, 15. mai og 19. juni. Følg med på våre nettsider eller vår facebookside for oppdatert informasjon for hver enkelt dato, eller få info rett i innboksen ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Når: 19.06.24 kl 18.00–22.00
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Siri Asphaug Holmøy
E-post: siri.a.holmoy@uit.no
Legg i kalender