Det danske Folketing har nylig vedtatt en lov som gir opp til to års fengsel for ”utilbørlig behandling av et skrift med vesentlig religiøs betydning for et anerkjent trossamfunn.”
Loven ble vedtatt etter mye uro knyttet til koranbrenninger i nordiske land, herunder trusler om terror og internasjonale protester fra muslimske aktører og organisasjoner. Hva var begrunnelsen for å vedta loven, og hvilken kritikk har den fått? Er blasfemilovgiving veien å gå dersom vi ønsker å gjøre noe med hatgrupper som SIAN (Norge) eller Stram Kurs (Danmark)? Jakobsen tar opp disse spørsmål og argumenterer for at det danske lovforslaget ikke skiller mellom legitim religionskritikk og hatprat mot religiøse grupper. En bedre (men ikke uproblematisk) strategi hadde derfor vært å gjøre mer aktiv bruk av eksisterende rasismelovgivning.
Jonas Jakobsen er førsteamanuensis i filosofi ved UiT - Norges arktiske universitet og interesserer seg særlig for politisk filosofi, herunder demokratiteori, ytringsfrihet, sekularisme og religion.