Arktisk Forenings desembermøte: Bli med på snøkrabbefiske i Barentshavet

Snøkrabbens fantastiske smak og høye kilopriser har gitt nye muligheter i Barentshavet, men fisket som skjer langs iskanten i mørketida krever også sitt. Dette er tema for Arktisk Forenings tradisjonsrike og trivelige desember-møte.

Tromsø-selskapet Chrisma og skipper Karl Olav Kjile Pettersen har vært med siden snøkrabbefisket startet tidlig på 2000-tallet. Kjile Pettersen vil gi oss en rapport fra Klondyke-stemninga som var i starten, men vil også fortelle om fortvilelsen som regjerer i snøkrabbeflåten for tiden. Fiskeridirektoratet har varslet at fisket skal lukkes, men enn så lenge er det et olympisk fiske der det har handlet om å være førstemann til mølla, og å sikre seg størst part innenfor en totalkvote. Det har ført til flere alvorlige ulykker, og så mange aktører at fisket ikke kan være lønnsomt for alle i framtiden.

På desembermøtet kommer også Hallvard Østgård, som er advokat med spesialfelt innenfor fiskeri. Gjennom 25 år har han bistått selskaper fra alle nasjoner som fisker i norsk farvann, inkludert norske med særlig fokus på fiskerisonen og kontinentalsokkelen rundt Svalbard.

Tidligere i år prosederte han en omfattende sak for Høyesterett i plenum om Svalbardtraktaten og snøkrabbefangst, da han representerte et latvisk rederi som var tiltalt for ulovlig fangst av snøkrabbe. Østgård skal si noen ord om Svalbardtraktaten historisk, politisk utvikling, situasjonen i dag og mulige scenario i fremtiden for fiskerisonen og kontinentalsokkelen rundt Svalbard, med utgangspunkt i snøkrabbedommen fra Høyesterett.

Møtet holdes som vanlig på Polarmuseet, med start klokka 19.00. Det blir tid til en prat – og servering av sjømat fra Eide Handel og høvelig drikke. 

Obs: Inngangspenger: kroner 200 – betales ved ankomst: enten kontant eller med vipps.

Vel møtt på Polarmuseet for ei trivelig førjulsstund!
Hilsen styret.

Arrangement på Arktisk Forenings hjemmeside

Når: 06.12.23 kl 19.00–22.00
Hvor: Polarmuseet
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte
Ansvarlig: Siri Asphaug Holmøy
E-post: info@arktisk-forening.no
Legg i kalender