Én gang en fremmed - alltid en fremmed?

Illustrasjons-/bannerbilde for Én gang en fremmed - alltid en fremmed?

Hva innebærer det å være ung same eller kven i dag? Møt fire moderne stemmer som utforsker sin identitet og kultur, og hvordan de skal navigere mellom det kvenske, samiske og norske.

Samtalen tar utgangspunkt i utstillinga "Alltid en fremmed" som forteller historien om skoleinternatene i Nord-Norge. Internatene ble et viktig verktøy i fornorskninga, og mange forteller at de endte med å føle seg fremmed – ikke bare på skolen, men også i egen kultur og familie.

Generasjonen kvener og samer som nå er i 20-årene har blitt voksen i ei tid hvor fornorskning, tap av kultur og urett ovenfor urfolk og minoriteter har blitt satt på dagsorden. Samtidig har nye rom for tilhørighet, engasjement og uttrykk blitt skapt. Hvordan formes personlig identitet som same eller kven i ei sånn tid?

M. Seppola Simonsen, Dávvet Bruun-Solbakk, Åsne Kummeneje Mellem og Aili Kristine Eira vil dele sine erfaringer og refleksjoner rundt det som har vært, det som er og det som kan bli. Hva innebærer kvensk og samisk identitet for dem?

I løpet av kvelden blir det musikk ved Máret Áile Gaup Beaska, kjent fra Sámi Grand Prix 2023.

 

I PANELET:

M. Seppola Simonsen
M. Seppola Simonsen er en skeiv og kvensk forfatter fra Senja. I 2022 debuterte M. med diktsamlingen «Hjerteskog/Syđänmettä», som ble tildelt Tarjei Vesaas debutantpris og Havmannprisen, og forfatteren er for tiden aktuell med sin andre samling, «Den tredje». Seppola Simonsen er en del av kunsterngruppa Jokiroikka og studerer både kvensk språk ved UiT, og miljø og utvikling ved universitetet i Oslo.

Dávvet Bruun-Solbakk
Dávvet Bruun-Solbakk er journalist, aktivist og har en lang organisasjonsbakgrunn i Noereh og Garmeres. Bruun-Solbakk har tidligere ledet Sápmi Pride i både Kautokeino og Trondheim, og har de siste årene også samarbeidet med festivaler og kunstinstitusjoner om en rekke prosjekter. Hen har også podcasten Sameting, sammen med lærer og standupkomiker Isalill Kolpus.

Åsne Kummeneje Mellem
Åsne Kummeneje Mellem er en kvensk billedkunstner fra Tromssa/Tromsø som bruker kunstscenen til å undersøke og utvikle kvensk håndverk - käsityö - og samtidskunst. Kummeneje Mellem har tidligere vært leder i Kvääninuoret og er en av initiativtakerne bak Kväänitaiteilijat – Kvensk kunstnerforbund. Hun mottok Statens arbeidsstipend for unge/nyetablerte kunstnere i 2023 for 3 år.

Aili Kristine Eira
Aili Kristine Eira er reindriftssame, jusstudent og deltids samisklærer fra Karasjok/Tromsø. Debuterte som skuespiller i NRK-suksessen «Vi lover et helvete» vinteren 2023.

 

INNLEDENDE ORD VED:

Anita Salamonsen
Anita Salamonsen er professor i sosiologi ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge Nord (UiT) og ved Universitetet i Stavanger. Hun er godt kjent med tre stammers møte både fra egen oppvekst i Kåfjord kommune og via sin forskning. Leder for tiden to forskningsprosjekter om og med unge kvener/norskfinner der identitet er et helt sentralt tema. 

Ketil Zachariassen
Ketil Zachariassen er førsteamanuensis i historie ved institutt for arkeologi, historie, religionsvitskapen og teologi, UiT Norges arktiske universitet. Medlem i Sannhets- og forsoningskommisjonen og faglig ansvarlig for utstillinga «Alltid en fremmed».

 

Moderator: Siri Asphaug Holmøy, formidlingsrådgiver, Norges arktiske universitetsmuseum

Dørene åpner kl. 18:30, arrangementet starter kl. 19:00. Programmet varer ca én time. Museet er åpent til kl. 21:00, og kafé Rotunden er åpen hele kvelden.

Inngang: kr. 100,-
Studenter og under 18 år: gratis

Bannerbilde:

Foto Kummeneje Mellem: privat
Foto Bruun-Solbakk: Paal Audestad
Foto Seppola Simonsen: Heidi Furre
Grafikk: Bjørn Hatteng, UiT

Når: 22.11.23 kl 19.00–20.00
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Siri Asphaug Holmøy
E-post: siri.a.holmoy@uit.no
Legg i kalender