DOXA: studentdemokrati, universitet og samfunn i Russland og Norge

Illustrasjons-/bannerbilde for DOXA: studentdemokrati, universitet og samfunn i Russland og Norge

Den russiske DOXA, vinneren av studentfredsprisen i 2023, kommer på besøk til UIT. I dag er DOXA en uavhengig studentdrevet media, som skriver mot krig, ulikheter og diktatur. I løpet av de fem årene de har eksistert, har de vært en del av et av de mest liberale universitetene i Russland, men også blitt kastet ut derfra av politiske grunner og trakassert av russiske myndigheter. I Norge derimot er studentengasjement og deltakelse i universitetspolitiske saker ønsket og oppfordret.  


 

Vi inviterer til en samtale om rollen som universitetet skal ha for å utvikle politisk bevissthet, skape politiske visjoner, og støtte politisk aktivisme blant studentene og i samfunnet. Kom til en samtale mellom tre av DOXAs skribenter, UIT rektor Dag Rune Olsen, leder av studentparlamentet ved UIT Jonas Toft,  instituttleder, kommunepolitiker og Russlandsforsker Åsne Ø. Høgetveit og seniorforsker og veteran i studentpolitikken Magnus B. Andersson.

DOXA startet i 2017 som en studentavis ved Humaniora-fakultetet ved Higher School av Economics i Moskva, drevet av frivillige og med en flat og helt desentralisert struktur. Den vokste raskt på kort tid og begynte å skrive om universitetspolitiske saker, arrangerte møter og debatter med forskere, samfunnsdebattanter og politikere, hvor man tok opp brennende politiske og samfunnsmessige saker.

På slutten av 2019, mistet de status som studentorganisasjon. I 2021 etter at de publiserte «De kan ikke slå ungdommen», en video hvor de forklarte at utdanningsinstitusjoner ikke kan utestenge studenter for deltakelse i politiske demonstrasjoner, ble fire av redaktørene arrestert og satt i husarrest i et år. I dag skriver Doxa om krigen i Ukraina og om innstrammingene mot sivilsamfunnet i Russland. De utgir et daglig nyhetsbrev, hjelper til forfulgte studenter og akademikere, og gir gode råd om hvordan klare seg i en krevende hverdag.

I Norge har vi hatt en lang tradisjon av studentengasjement i universitetspolitiske saker. Det er fastsatte institusjonaliserte rammer og strukturer for studentenes deltakelse i universitetspolitikken og i universitetets daglige drift. Dette står i kontrast med DOXAs flate og fleksible strukturer. Vi kommer til å diskutere hvilke former av engasjement er mest effektive, hva slags samfunnsbehov for politisk engasjement har samfunnet i framtida, og hvordan kan universitetet møte disse behovene.

Velkommen!

I panelet:

  • Aleksandra Guliaeva, Ekaterina Martynova og Nikita Kuchinskii, DOXA
  • Dag Rune Olsen, rektor ved UIT 
  • Jonas Toft, leder av studentparlamentet  ved UIT  
  • Åsne Ø. Høgetveit,  instituttleder (AHR), komunepolitiker og Russlandsekspert
  • Magnus B. Andersson, seniorforsker og veteran i studentpolitikken

Moderator: Petia Mankova, førsteamanuensis AHR

 

Når: 10.02.23 kl 10.00–11.30
Hvor: Ardna
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne
Kontakt: Petia Mankova
E-post: petia.mankova@uit.no
Legg i kalender