Lørdagsuniversitet - Livet i markebygda før og nå

Illustrasjons-/bannerbilde for Lørdagsuniversitet - Livet i markebygda før og nå
Tanya Busse

Sigbjørn Skåden (f. 1976) er en samisk forfatter fra Láŋtdievvá/Planterhaug i Sør-Troms.

Skåden vil snakke om bygda han kommer fra og hvordan overgangen fra en samiskspråklig bygd til en norskspråklig bygd rundt midten av forrige århundre gikk for seg, om hvordan fornorskning satte sitt preg på bygda, både kulturelt og sosialt i sin besteforeldre- og foreldregenerasjon. Han vil i tillegg snakke om hvordan det har vært i sin egen generasjon.
 
Han har både nordsamisk og norsk som skrivespråk og har siden debuten med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas i 2004 gitt ut ytterligere ei diktsamling, tre romaner og ei barnebok, i tillegg til å ha skrevet en rekke essays og utallige performative tekster for scene- og kunstinstallasjonsprosjekter.
 
Skåden har blant annet vært Årets unge kunstner på urofolksfestivalen Riddu Riđđu, prologforfatter for Festspillene i Nord-Norge og fokusforfatter for den europeiske poesiplattformen Versopolis.
 
For bøkene har han vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris og P2-lytternes romanpris, og har mottatt Havmannprisen for årets beste nordnorske bok.
 
Skåden har en mastergrad i britisk litteratur fra University of York og hovedfag i litteraturvitenskap med samisk poesi som fokus fra Universitetet i Tromsø. Hans seneste bok er romanen Fugl fra 2019.
 
Foto: Tanya Busse.
Når: 11.02.23 kl 12.00–13.00
Hvor: UiT i Harstad, Panorama
Sted: Harstad
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne
Kontakt: Gunn-Tove Minde
Telefon: 77 05 83 51
E-post: gunn-tove.minde@uit.no
Legg i kalender