Polar Vin&Viten: En djevel med harpun

Cinemateket og Polarmuseet inviterer til en spesialvisning av EN DJEVEL MED HARPUN, filmen om Norges største og mest omstridte hvalskytter, Lars “Faen” Andersen.

 

 
Før 2. verdenskrig var Lars «Faen» Andersen folkehelt, rik og Norges mest kjente hvalfanger. Men så ble han NS-medlem og dømt for landssvik. Han måtte gå i eksil og navnet ble slettet fra historiebøkene. Senere jobbet han for Onassis, som drev med piratfangst og måtte stoppes for enhver pris. Når bevisene for Onassis kom fram, det ble sagt at Lars «Faen» var angiveren. Han fikk lov til å gjøre comeback i Norge og døde som en velstående mann i Sandefjord, med 7000 hval på samvittigheten.
 
EN DJEVEL MED HARPUN er en historie om begjær, grådighet og lidenskap - og om Norges første oljeeventyr.
 
Marit Anne Hauan vil holde en innledning før filmen.
Hauan er kulturviter med bakgrunn fra folkloristikk. Etter mange år som museumsdirektør jobber hun nå som førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitetsmuseum. Hauans forskningsinteresser er mange, og omfatter også høypolare tematikker som hun nærmer seg fra museologiske og kjønnede perspektiver. Nylig kom hun ut med boka POLARE MASKULINITETER på Orkana forlag (2021).
 
Når: 16. juni 2022 kl. 20.00–22.00
Hvor: Verdensteateret
Studiested: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Gjester / eksterne, Studenter
Legg i kalender