Siden slutten av Den kalde krigen har det vært stor interesse i nabokommunene Sør-Varanger og Petsjenga for ulike spørsmål knyttet til norsk-russiske relasjoner. Mellom universitetene i Tromsø og Murmansk har det blitt underskrevet en rekke avtaler om samarbeid, ikke minst innenfor samfunnsvitenskapelig og humanistisk forskning og utdanning. Mange av disse prosjektene har dreid seg om utarbeidelse av felles lærebøker, og studietilbud til studenter fra begge sider av grensen om norsk-russiske relasjoner og Nordområdenes historie. I 2020, midt under corona-pandemien, ble det utgitt en ny slik bok, som nå presenteres på seminar i Kirkenes.
Under seminaret ønsker vi å diskutere ulike sider ved det århundrelange naboskapet mellom Norge og Russland i nord. Kanskje er det særlig viktig med et slikt seminar nettopp nå etter en tid med pandemi og lukkede grenser. Det viser at samarbeidet tross alt fortsetter, og at det er grunn til å være optimistisk med hensyn til fremtiden.
Program
1800-1815 Velkomsthilsen og innledning
Bjarge Schwenke Fors, PhD, Leder, Barentsinstituttet, UiT Norges Arktiske Universitet
Anna Lenchuk, Attache ved Den Russiske Føderasjonens generalkonsulat i Kirkenes
Astrid Nærum, Norges generalkonsul i Murmansk (Online)
1815-1835 Urban Wråkberg, prof. i Nordområdestudier, PhD, UiT Norges arktiske universitet & Victoria V. Tevlina, prof., Dr. i historiske vitenskaper, Barentsinstituttet, UiT Norges arktiske universitet
Om den nye boka «Russia and Norway. Multidimensional Relations in the Borderland» («Россия и Норвегия. Многогранные взаимоотношения в приграничье»).
1835-1850 Jens Petter Nielsen, prof. emeritus, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, UiT Norges arktiske universitet
Den tapte grense. Norge og borgerkrigene i nord (1918-1920)
1850-1905 Kaffepause
1905-1920 Tatjana N. Bazanova, Master i borderologi, Rådgiver i grenseoverskridende samarbeid ved Petsjenga distriktskommune (Nikel) (Online)
Det russisk-norske grensesamarbeidet før og under pandemien, og stengte grenser
1920-1935 Bodil Dago, konservator, Cand. philol., Silja Andersen, kurator, Master i religionsvitenskap, & Camilla Carlsen, konservator, Master i museumsstudier, Grenselandmuseet (Kirkenes)
Samarbeidet mellom Grenselandmuseet i Sør-Varanger og museer i Nordvest-Russland (1980-2010-årene)
1935-1950 Nina I. Strimp, bibliotekar, Sør-Varanger bibliotek (Kirkenes)
Betydningen av informasjonsarbeid for opprettholdelse av gode naborelasjoner, fra det lokale til det internasjonale. Sør-Varanger bibliotek og dets virksomhet i grenselandet mellom Norge og Russland
19.50-20.00 – Avslutning av seminaret
Gratis inngang og kaffe