Different Trains

Steve Reich: Different Trains (1988) for strykekvartett og elektronikk.

 

Atle Sponberg (fiolin)
Yuko Kawami (fiolin)
Karen Aukner (bratsj)
Audun Sandvik (cello)

MENS VI VENTER PÅ NORDNORGE-BANEN…

Steve Reich: Different Trains for strykekvartett og tape.

Visning av arkivfilmmateriale av Nordlandsbanen.

Steve Reichs (1936-) Different Trains fra 1988 er en minimalistklassiker for strykekvartett og tape med referanser til andre verdenskrig. Reich skriver selv om stykket at han hentet inspirasjon fra da han som barn i perioden 1939-1942 ofte reiste med tog mellom New York og Los Angeles for å besøke faren sin. ”While the trips were exiting and romantic at the time I now look back and think, if I had been in Europe during this period, as a Jew I would have had to ride very different trains, ” skriver Reich. På tapen hører vi opptak av europeiske og amerikanske tog fra 1930- og 1940-årene, stemmen til Reichs guvernante som reiste sammen med han og opptak av samtaler med hans jevnaldrene som overlevde Holocaust.

Nordlandsbanen

Film fra Nordlandsbanen første dager av Cathrine Persson ved Big Picture i samarbeid med Nordland musikkfestuke, Nordlansmuseet og Arkiv i Nordland.

Hitler ville bygge jernbane helt nord til Kirkenes - denne skulle så kobles til Sovjetunionen. Historien om hvem som bygde Nordlandsbanen er noe av det mest redselsfulle i Norges og Nord-Norges krigshistorie, og er ikke så godt kjent blant nordmenn i dag. Omkring 13700 sovjetiske og jugoslaviske krigsfanger døde i Norge mellom 1942-1945 - svært mange av dem under byggingen av Nordlandsbanen. Mellom Mo og Tysfjord arbeidet opp mot 22 000 krigsfanger. Norske myndigheter gjorde sitt ytterste for å unnslippe erstatningsansvar for behandlingen av krigsfangene etter krigen. Det døde flere sovjetiske og jugoslavioske krigsfanger under sitt opphold i Norge enn det døde nordmenn under krigen.

Alle musikerne er ansatte ved Musikkonservatoriet.
Atle Sponberg er førsteamanuensis, Karen Aukner er universitetslektor og Audun Sandvik er professor. Yuko Kawami er konsertmester i Arktisk Filharmoni og timelærer ved Musikkonservatoriet.

                            Foto: Norsk Jernbanemuseum / Jernbaneverket og Leif Kreyberg.

 

 

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag er en enhet ved UiT Norges arktiske universitet.

Enheten rommer Universitetsmuseet, Musikkonservatoriet og Kunstakademiet.

Med GLØTT – en helg med kunst og kunnskap ønsker vi å vise fram noe av forskningen og det kunstneriske utviklingsarbeidet som skjer hos oss.

Flere av Norges fremste kunstnere og forskere på sine felt er ansatt ved enheten. Nå kan du stifte bekjentskap med deres arbeid helt gratis.

Velkommen til tre dager med GLØTT i Tromsø!

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Når: 29. november 2019 kl. 21.00–21.30
Hvor: Kunstakademiet, Grønnegata 1 (Mackbygget)
Studiested: Tromsø
Målgruppe: ansatte, studenter, gjester / eksterne