Different Trains

Steve Reich: Different Trains (1988) for strykekvartett og elektronikk.

 

Atle Sponberg (fiolin)
Yuko Kawami (fiolin)
Karen Aukner (bratsj)
Audun Sandvik (cello)

Mens vi venter på Nord-Norgebanen...

Adolf Hitler var opptatt av jernbanen i Norge. Hitlers plan var å bygge jernbane helt nord til Kirkenes som så skulle kobles til Sovjetunionen.
Omkring 13700 sovjetiske krigsfanger døde i Norge mellom 1942–1945 – svært mange av dem under byggingen av Nordlandsbanen. Mellom Mo og Tysfjord arbeidet opp mot 22 000 krigsfanger. De fysiske sporene etter fangeleirer og byggearbeid er gradvis forsvunnet eller bevisst ødelagt. Det har bidratt til at historien om krigsfangene som bygde Nordlandsbanen ikke er så godt kjent blant nordmenn.
Det døde flere sovjetiske og jugoslaviske krigsfanger under byggingen av veier, jernbane, flyplasser, festninger og kaier enn det døde nordmenn under krigen.

Steve Reich (f. 1936)
er en pionéer innen minimalisme og var nylig kalt "our greatest living composer" (The New York Times )

I årene 1939-1942 reiste Reich og guvernanten togstrekningen New York og Los Angeles for å besøke sine separtete foreldre. Senere, tenkte han, at som jøde, og om han bodde i Europa, ville han ha sittet på et helt annet tog. På opptaket høres stemmer fra en mimrende eldre guvernante, stemmer fra Holocost-overlevende på hans alder, 30 og 40-tallets amerikanske og europeiske toglyder.

Alle musikerne er ansatte ved Musikkonservatoriet.
Atle Sponberg er førsteamanuensis, Karen Aukner er universitetslektor og Audun Sandvik er professor. Yuko Kawami er konsertmester i Arktisk Filharmoni og timelærer ved Musikkonservatoriet.

                            Foto: Norsk Jernbanemuseum / Jernbaneverket og Leif Kreyberg.

 

 

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag er en enhet ved UiT Norges arktiske universitet.

Enheten rommer Universitetsmuseet, Musikkonservatoriet og Kunstakademiet.

Med GLØTT – en helg med kunst og kunnskap ønsker vi å vise fram noe av forskningen og det kunstneriske utviklingsarbeidet som skjer hos oss.

Flere av Norges fremste kunstnere og forskere på sine felt er ansatt ved enheten. Nå kan du stifte bekjentskap med deres arbeid helt gratis.

Velkommen til tre dager med GLØTT i Tromsø!

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Når: 29. november 2019 kl. 21.00–21.30
Hvor: Kunstakademiet, Grønnegata 1 (Mackbygget)
Studiested: Tromsø
Målgruppe: ansatte, studenter, gjester / eksterne