Last ned programmet for Utforsk UiT som pdf" /> Last ned programmet for Utforsk UiT som pdf" />
Bli med og utforsk UiT når vi åpner dørene og inviterer alle store og små på besøk! Kom til universitetsområdet i Breivika – her byr vi på mange spennende og familievennlige aktiviteter, gratis parkering og åpne kafeer!
Last ned programmet for Utforsk UiT som pdf
Endringer kan forekomme
På vårt Forskningstorg vil du møte forskere og fagfolk fra Tromsøs forskningsmiljø. Bli med på spennende forsøk, konkurranser og morsomme aktiviteter. Her finner man forskningsaktiviteter i alle mulige former og varianter. Du kan sprenge bort bakterier, forske på mikroplast, bryne deg på 3D-arkeologi, undersøke arkeologiske funn og studere spennende preparat i mikroskop. Møt tannfeer og prøv deg som tannlege. Lurer du på hvordan du kan bli sterkere? Prøv deg på spenstige hopp og beregn din egen kraft. Bli venner med bakterier og ta opp kampen mot skjeggkre! Her står døren åpen til en verden som de færreste kjenner til, men som mange burde få vite mer om.
Sted: Lysgården, Det helsevitenskapelige fakultet
Skuespill: Røverne Kasper, Jesper og Jonatan har stjålet pølser og bakevarer i Kardemomme by. Nå må de møte i retten på Det juridiske fakultetet – og der kan DU være dommer og bestemme om de skal i fengsel eller ikke. Rettsaken er et 20 minutter langt skuespill hvor barna inviteres til å stille som dommere i dommerpanelet.
I lokalet utenfor rettsalen kan du prøve dommerkappe og løse rebus. Det blir premie til alle som finner løsningsordet.
Tidspunkt: kl.11:30, 12:30, 13:30, 14:00. NB! Kl. 15:00 spilles skuespillet i AUD MAX i Lysgården der Forskningstorget holder til.
Sted: Rettsalen, Teorifagbygget, hus 4, Det juridiske fakultet
Kom og bli med på åpent hus på Norges fiskerihøgskole (NFH)! Prøv deg på vår spennende og interaktive miljøsti med masse poster gjennom hele bygget. Visste du at det finnes mørketid også i havet? Tørr du ta et dypdykk og se om du kan finne mat og unngå farer som lurer på havets bunn? Sammen med våre forskere kan du også være med på å artsbestemme og dissekere bunndyr og fisk. Finn ut hva som skjer på et forskningsfartøy, lurer du på hvorfor vi får innsektsutbrudd eller hva lemmen gjør under snøen? Og hva skjer egentlig med planter under klimaendringer?
Sted: Kjeller, 1. og 2. etasje. Norge Fiskerihøgskole.
Hvem fanger den største fisken? Eller var det anda? Kom på kaia på NFH og prøv fiskelykken.
Sted: Kaia utfor hovedinngangen til Norges Fiskerihøgskole.
Visste du at UiT Norges arktiske universitet har sitt eget samiske kulturhus, Árdna? Navnet betyr et sted med en skatt eller noe som er verdifullt. Velkommen inn og ta plass rundt bålgropa. Her kan du høre samiske eventyr fortalt på norsk og møte våre samiske veivisere som forteller om samisk kultur og samfunn.
Sted: Innendørs i Árdna- det samiske kulturhus
Tidspunkt: Eventyrstund hver hele og halve time. Árdna er åpen hele dagen .
En av de eldste måtene å preservere kjøtt på er å røyke eller tørke det. I lavvoen utenfor Árdna kan du lære deg kunsten å røyke kjøtt på tradisjonelt vis. I tillegg kan du få prøve deg på lassokasting.
Sted: Grøntarealet utenfor Árdna- det samiske kulturhus
Velkommen til ergoterapeutenes spennende treningsleilighet. Kom og lek og spill med sansestimulering! Her får du selv prøve ut det nyeste innenfor teknologiske hjelpemidler.
Ergoterapeuter arbeider for at alle skal kunne delta og være mest mulig aktiv i lek, læring, arbeid og i hverdagen for øvrig. En ergoterapeut kartlegger hva som hindrer eller muliggjør hverdagsaktiviteter, og fokuserer på hva som er viktig i livet til den personen som skal hjelpes. I treningsleiligheten blir det demonstrasjoner og mulighet for å prøve ulike velferdsteknologiske løsninger. Her er det masse å se på og prøve. Morsomt og engasjerende for både store og små.
Sted: Ergospesialrom, Det Helsevitenskapelige fakultet, (MH 1)
I anledning av Forskningsdagene er det 50% rabatt på billettene hos Nordnorsk vitensenter.
Nordnorsk vitensenter byr på plastvettskole, og i planetariet setter vi fokus på klima og økosystem. Her kan du utforske vitenskapelige fenomener, underfundige puslerier og gøyale eksperimenter. Fordelt på tre etasjer finner du nesten 100 installasjoner innenfor tema som himmelen over oss, klima og vær, energi og miljø og kropp og hjerne.
PEK (Plast, Etikk og Kunnskap) hospiterer hos oss og byr på verksted der alle kan få resirkulere plast og lage nye produkter i deres lille resirkuleringsfabrikk. Verkstedet egner seg for både barn og voksne. Ta gjerne med plast av plasttype 5 (PP, polypropylen) om du vil resirkulere din egen plast. Dette står som oftest markert på plastproduktene. Typiske produkter av PP plast er snusbokser og diverse isbokser. Plasten dere ønsker å resirkulere må være helt ren og fri for lim og merkelapper.
I planetariet viser vi filmen «Vårt levende klima». Vi reiser fra jordens opprinnelse til i dag og ser på hvordan livet på jorda har påvirket klimaet og hvordan klimaet igjen har påvirket livet. Filmen etterfølges av traileren til MOSAiC-ekspedisjonen, den største vitenskapelige ekspedisjonen i Arktisk noen sinne. En isbryter skal la seg fryse fast i isen i ett år. Over 600 mennesker fra 17 forskjellige land samarbeider om gjennomføringen, slik at all data som blir samlet inn kan brukes av tusenvis av forskere for å ta klima- og økosystemforskning til neste nivå. Flere av våre forskere på UiT skal delta på denne ekspidisjonen.
Hvor: Nordnorsk Vitensenter
Fakultet for naturvitenskap og teknologi byr på flere morsomme og spennende aktiviteter for barn, ungdom og voksne!
Få med deg kjemi-showet som viser hvordan enkel kjemi kan gjøres om til god underholdning!
Tidspunkt: kl. 11:30, kl. 12:30, kl. 13:30 og kl. 14:30
Sted: Realfagsbygget
Prøv deg som kaptein eller pilot i vår skipssimulator. Her kan du bryne deg på matematiske spill og gåter. Bli med på mikroskopiutfordring eller lag en irriterende lyd – og ta den med deg hjem! Bygg med elektroniske byggeklosser, oppdag jordens geologi lag på lag i en sandkasse og gå på oppdagelsesferd blant molekyler med VR-briller. Dette og mere til kan du oppleve på Det naturvitenskapelige fakultetet.
Sted: Realfags- og teknologibygget
Har du tenkt på at Universitetsbiblioteket kanskje er det mest verdifulle stedet på universitetet? Biblioteket er fylt til randen av bøker og tidsskrifter som er tilgjengelig for studenter, forskere og byens øvrige befolking. Men denne skattkisten av informasjon har liten verdi om ingen omdanner den til kunnskap. Den virkelige verdien ved verdens biblioteker ligger ikke i hva som står i hyllene, men hva våre lånere får med seg av kunnskap og opplevelser.
Kom og besøk Nord-Norges største fagbibliotek. Her blir det forskjellige barneaktiviteter, blant annet et litteraturrebusløp spesielt myntet på barnefamilier. I tillegg byr biblioteket på en fascinerende språkutstilling.
Sted: Universitetsbiblioteket
UNNs nye flaggskip, det helt nye PET-senteret, inviterer til guidet omvising. Dette er et senter med avansert utstyr til å ta bilder for å diagnostisere kreftsvulster, demens og hjerte- og karsykdommer. Faktisk er det et av Europas mest avanserte anlegg for nukleærmedisinsk bildediagnostikk og forskning.
PET er en undersøkelse hvor en avansert maskin utnytter moderne fysikk til å ta bilde av innsiden av kroppen din. Velkommen til en spennende omvisning.
Sted: PET-senteret UNN er det grønne bygget som ligger rett over veien fra hovedinngangen til UNN Tromsø og er nærmeste nabo til Det medisinske fakultet- forskningstorget. Tid: kl.12:15, kl. 13:15, kl. 14:15 og kl. 15:15
Vi åpner dørene til "Tromsø BabyLab" slik at alle kan få ta en titt på hvordan en småbarnslab ser ut.
Har du noen gang lurt på hva som foregår i barns tanker før de be begynner å prate? Hvordan lærer de seg å navigere rundt i den sosiale og fysiske verden, og husker de egentlig noe fra sin fortid? Her kan du få høre om forskning som gjøres på laben, og få prate med forskere som jobber der. Utenfor laboratoriet er det leker, så ta gjerne med deg barna. Vi serverer kaffe. Velkommen!
Hvor: Teorifagbygget Hus 5
Delta på vår spennende konkurranse. Besøk minimum 3 bygninger og svar rett på til sammen 3 spørsmål og vinn en premie. Premie hentes ved å vise fram stemplene du får for hvert riktig svar til infostanden på Forskningstorget.
Sted: Du finner et spørsmål i hvert åpent bygg.
Arrangementet varer fra kl. 11:00–16:00. Noen aktiviteter foregår hele dagen, mens andre er tidbegrenset - se nærmere informasjon i programmet over.
Gratis parkering på UiTs områder. Se oversikt over alle parkeringsplasser her
Det er gode bussforbindelser til universitetsområdet i Breivika. Se oversikt på Tromskortet.no
Følgende kantiner er åpne: kantina på Det helsevitenskapelige fakultet, kantina på Realfagsbygget og kantina på fiskerihøgskolen. Disse finner du merket i kartet. I tillegg har vi mange sitteplasser for de som ønsker å spise medbrakt matpakke, merket med grønt.
Hvor: Link til kart kommer.
Verter i røde t-skjorter merket med Forskningsdagene møter dere på parkeringsplassene, på Forskningstorget og rundt om på campus. Ikke være redd for å spørre de eller ansatte om hva enn du måtte lure på. Dere finner også en infostand på Forskningstorget der våre hyggelige ansatte står klare til å ta imot dere.
Ta kontakt med koordinator for Forskningsdagene i Tromsø Irene Mercer, tlf: 976 85 445 eller Stine Holand tlf: 901 34 190
Velkommen!