UiT-frokost med Tommy Ose: Hvorfor kaster vi mat?

Hvilken verdi har maten for oss? Tar vi den for gitt, siden en av tre poser vi tar med oss fra butikken havner i søpla?

Dette var noen av spørsmålene Tommy Ose (forsker, Norut) stilte seg da han begynte på feltarbeid til doktorgraden. Han fulgte husholdninger i Tromsø sine holdninger og handlinger til mat og kommer til årets siste UiTfrokost for å fortelle om resultatene.

Det at vi i dag i mye mindre grad ser konsekvensen av ressursbruken vår enn tidligere, bidrar til at matens opphav blir usynlig for oss, som igjen senker terskelen for å kaste mat. Da blir det også vanskeligere å forestille seg konsekvensen av egne handlinger og hva som må til for å få til en endring. Tommy Ose vil fortelle om hvordan ressursbruken går inn i en enorm global infrastruktur for matproduksjon, distrubusjon og til slutt avfallshåndtering, har han også interessante funn fra Tromsø på hvordan en betydelig uformell økonomi bidrar til å motvirke denne tendensen. Råvarer som fisk, bær, kjøtt og  poteter fra omlandet gis til slekt og venner inne i byen. Disse sesongmessige gavene har en høyere terskel for å bli kastet, og dette skyldes at relasjonen til matens opprinnelse er sterkere.

Men hvor blir maten av når den blir kastet? I Tromsø kaster hver person i gjennomsnitt ca 1 kg avfall pr dag. Halvparten blir sendt til materialgjenvinning (nye produkter) mens den andre halvparten går til energigjenvinning (forbrenning). Bare en bitteliten andel av avfallet, under 3 % blir lagt på deponier. Vi har invitert Britt Mathisen Limo, adm. dir. i Remiks til å fortelle om hvor matavfallet blir av og hvordan den er en del av et større kretsløp for gjenvinning og gjenbruk. Og ikke minst: Hva som skjer konkret med matavfallet du leverer i grønn pose i Tromsø?

UiT-frokost arrangeres av studentene på institutt for samfunnsvitenskap og er en faglig-politisk arena hvor vi tar opp dagsaktuelle spørsmål.

Gratis frokost og kaffe serveres fra 0845.

Vel møtt!

Når: