Adrian Jacobsens etnografiske bedrifter


Vi inviterer til åpning av utstillingen "Adrian Jacobsens etnografiske bedrifter" på Polarmuseet onsdag 27. juni kl. 1900. Utstillingen er basert på forskningsprosjektet til forsker Cathrine Baglo, TMU. Lett servering. Velkommen!

Johan Adrian Jacobsen, 1920-tallet. Foto: Museum für Völkerkunde, Hamburg.
På slutten av 1800-tallet ble Johan Adrian Jacobsen (1853 –1947) et kjent navn i etnografiens verden. Etter å ha hoppet av karrieren som ishavskipper og sjømann, fikk væreiersønnen fra Risøya utenfor Tromsø internasjonal berømmelse som samler av mennesker og ting.
Ikke bare bidro han til at tusenvis av unike gjenstander havnet på europeiske og amerikanske museer. Han skaffet også til veie levende urfolk til fremvisning i dyreparker og andre steder.
Denne utstillingen tar for seg Jacobsens etnografiske virksomhet og hvordan den kaster nytt lys over møtet mellom samler og innsamlet.

Takket være Jacobsens inngående beskrivelser trer det etnografiske møtet fram i all sin kompleksitet og ufullkommenhet. I beskrivelsene inngår fortellinger om utnyttelse og tilegnelse, men også om samarbeid og sammenfallende interesser.

Samtidig får vi innblikk i Jacobsens egen karriere og livsløp. Hvorfor han ble glemt og hvordan hans faglige skjebne speiler grunnleggende endringer i forståelsen av kultur og vitenskap på overgangen mellom det 19. og det 20. århundre.

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
     
Når:
27.06.18 kl. 19:00 - 20:00
Hvor:
Polarmuseet
Studiested:
Tromsø
Målgruppe:
Alle
Skip to main content