Vin&Viten: Birkelandjubileet 2017


Vi inviterer onsdag 1. november kl. 1900 til Vin&Viten-kveld i anledning Birkelandjubileet 2017 v/ professor Robert Marc Friedman UiO/UiT og professor Stein Roar Mathisen, UiT. Mulitmediashow v/ seniorrådgiver Pål Brekke, Norsk romfartssenter. Velkommen!

I 2017 står fortsatt arven etter fysikeren Kristian Birkeland sterkt – 150 år etter hans fødsel og 100 år etter hans død.  Av mange regnes han som en av Norgeshistoriens fremste forskere og oppfinnere. Vår kanskje mest kjente forsker var avbildet på 200-kroner seddelen.

Kristian Birkeland (1867 – 1917) var den første til å forklare at Sola var kilden til nordlyset og ble starten på mye av dagens moderne romforskning. Han stod også bak oppfinnelsen som gjorde det mulig å lage kunstgjødsel ved å utvinne nitrogen fra lufta. Denne teknikken la grunnlaget for etableringen av Hydro/Yara og industrieventyret i Notodden og Rjukan. I tillegg hadde Birkeland 60 patenter innenfor 10 ulike hovedområder.


Vi starter kvelden med følgende innlegg:

Birkeland Jubileum:  Historie forfalskning i vitenskapelig merkevarebyggings navn?

ved professor Robert Marc Friedman, UiO/UiT

Nordlys, myter og turisme

ved professor Stein Roar Mathisen, UiT

Vi slutter kvelden av med et forrykende multimediashow om historien bak nordlyset og industrieventyret som Birkeland startet.

"Historien om nordlyset og Kristian Birkeland"

ved seniorrådgiver Pål Brekke, Norsk romfartssenter


Se en smakebit av multimediashowet her

 

 

 

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
     
Når:
01.11.17 kl. 19:00 - 21:00
Hvor:
Tromsø Museum
Studiested:
Tromsø
Målgruppe:
Alle
Skip to main content