Invitasjon til fagdag

Hovedmålgruppen for fagdagen er undervisere på NFHs studieprogrammer. Alle øvrige ansatte ved NFH er også velkommen.

De siste årene har det vært et stadig økende fokus på utdanningskvalitet og studentaktiv læring i sektoren. Hva innebærer dette for oss? Er det kun politiske moteord som ikke har rot i virkelighetens verden, eller er det virkemidler både vi og våre studenter kan ha stor nytte av? Sier forskningen noe om dette?


Vi har flere utdanningsprosjekter hos oss hvor utvikling av metoder for studentaktiv læring er det sentrale. Vi har dessverre den erfaring at mange av våre studenter slutter å komme på forelesninger etter kort tid, og en del av disse tar ikke eksamen og slutter etter hvert på programmet. Dette anses som et problem. I emneevalueringene foreslås det stadig oftere at kurs bør legges om for å sikre mer studentaktiv læring.

Det kan virke som om kollegiet deler oppfatningen av at studenter må engasjere seg i forelesninger og i fagstoffet for at de skal lære – men hvordan sikrer vi det? Er det obligatorisk oppmøte, flinkere studenter og underholdende forelesninger som skal til? Dette er også et spørsmål om hvordan vi som fagmiljø disponerer tiden vår. Er det slik at dyrebar tid til forskning nå skal brukes til å legge om kurs som kanskje fungerer rimelig greit allerede? Vi inviterer alle ved NFH som har undervisning i sin stilling til fagdag 15. februar 2017.

Dagen er holdt av i vårens timeplaner slik at alle kan møte. Ironisk nok er det fristende å si at det er obligatorisk oppmøte. Dagen blir lagt opp med foredrag, diskusjon og gruppearbeid. Vi har invitert Kristina Edström og Jakob Kuttenkeuler fra Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm til å starte dagen, se under. Nærmere program kommer.

Mvh Programkomiteen Kathrine, Tone, Petter og Ingvill

Velkommen til fagdag! Meld deg på via linken til høyre.

Program

0815      Kaffen er klar

0830      Velkommen

               v/Kathrine Tveiterås, instituttleder Norges fiskerihøgskole

0845:    Studentaktiv læring - moteord eller nødvendig utvikling? Sier forskningen noe om dette?

              v/ Jørn Hansen, førsteamanuensis på institutt for kjemi

0930:    Lærertrikset – mer informasjon under

              v/ Kristina Edström og Jakob Kuttenkeuler, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm

1200:    Lunsj i Champagnekantina

1300:    Lærertrikset forts

1400:    Gruppearbeid

1500:    Oppsummering og takk for i dag

 

Fagdagen finner sted på Aud 3 på teorifagbygget.

Lärartricket – att förbättra studenternas lärande utan att lägga mer tid själv

När nya pedagogiska metoder diskuteras tar vi ofta för givet att de kräver en större lärarinsats. Men medan vem som helst kan förbättra en kurs genom att lägga ytterligare 100 timmar på undervisningen, är det uppenbart inte en hållbar strategi. Så hur kan vi förbättra studenternas lärande utan att öka lärartiden? Principen är att lärare ska lägga mer tid på att göra just sådant som leder till bättre lärande, men dra ner på det som inte är lika effektivt. Detta illustreras med hjälp av några konkreta exempel, utvalda för att utmana gamla undervisningsmetoder och undersöka möjliga alternativ. När dammet har lagt sig är behållningen en hel uppsättning konkreta tips, men framför allt har vi testat ett ändamålsenligt sätt att se på undervisning – ur ett lärandeperspektiv. Sist ställer vi den allra svåraste frågan: hur kommer det sig att vi lärare ofta fortsätter lägga tid på sådant som inte leder till lärande?

 

Kristina Edström (kristina@kth.se) är universitetslektor i Ingenjörsutbildningens utveckling. Hon leder högskolepedagogisk verksamhet på KTH, nationellt och internationellt. Kristina är ledamot i CDIO Council, och medförfattare till Crawley et al. (2014) Rethinking Engineering Education: The CDIO Approach, Springer. Under 2012-2013 var hon även Director of Educational Development vid starten av Skolkovo Institute of Science and Technology (Skoltech), Moskva. Kristina fick KTH:s pris för framstående insatser i utbildningen 2004 och valdes till livstids hedersmedlem i Tekniska Högskolans Studentkår 2009. Kristina är civilingenjör från Chalmers, Göteborg.

Jakob Kuttenkeuler (jakob@kth.se) är professor i Marina System. Han har varit drivande i utvecklingen av CDIO sedan starten år 2000. Jakob har utvecklat masterprogrammet Marina System och varit programansvarig i tio år. Han har även varit programansvarig för doktorsprogrammet i Farkostteknik. Jakob undervisar i en rad ämnen som fartygs­konstruktion, framdrivning, hydro­mekanik, manövrering, och seglingsmekanik. Jakob fick KTH:s pris för framstående insatser i utbildningen 2001. Jakobs forskning rör designprocesser för snabba fartyg, lättvikts­konstruk­tioner och hydroelasticticitet.

Når: 15.02.17 kl 08.30–15.30
Hvor: Teorifagbygget hus 6: Auditorium 3 (6.303)
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Inviterte
Ansvarlig: Tone Osnes

Påmelding
Frist: 15.02.2017
Fristen har gått ut. Beklager
Legg i kalender