Mektig, meningsfylt og magisk

Spor av ritualer og makt i stormannsgraven på Ness i Hamarøy. Hør stipendiat Johan E. Arntzen fortelle om de uvanlige rike funnene vi har gravd ut. Denne unike vikinggrav fra Nord-Norge illustrerer godt temaet for utstillingen "Makt og magi" som åpner samme dag på Tromsø Museum.

Hodeskallen til stormannen i graven fra Ness Foto: Sven Erik Grydeland

Graven på Ness hører til blant de allerstørste gravhaugene i Nord-Norge. Mannen i graven har hatt med seg uvanligt rikt gravgods, er lagt i en båt og det er bl.a. ofret en hest. Dette er en av de rikeste vikingtidsgrave vi kjenner fra Nord-Norge. Flere av gravgavene har nærmeste paralleller i funn fra Gokstad- og Oseberghaugene. Kankje er det en ukjent Håløyghøvding som har ligget begravd her?

Kl. 13.00 har vi åpning av utstillinga "Makt og magi – Snorre og Ringenes Herre". Se ekte illustrasjoner til Snorres Kongesagaer. Sving et vikingsverd, prøv en vikinghjelm og sitt i en kongestol!  En utstilling med anledning til artige selfier.

Utstillinga er en vandreutstilling produsert av Nasjonalmuseet, og bygger på forskning som for første gang viser slående likheter mellom filmscener i Ringenes Herre og illustrasjoner til 1899-utgivelsen av Snorres Kongesagaer. Den vises på Tromsø Museum til 10. november.

Kl. 12 – 16.00 Foreningen StraumEyjar Kultur og Håndtverk, som driver med historisk gjenskapning, slår teltleir foran museet og vil ha både vikingdrakter og Ringenes herre -kostymer å vise frem. Barna og de voksne kan bli med på å skyte med bue og pil, steike pinnebrød på bålet, lage smykker med glassperler og flette slik man gjorde i vikingtiden. Du kan også prøve deg som arkeologi i Den arkeologiske sandkassen. Les mer her.

Kafeen er åpen.

VELKOMMEN

Når: 02.10.16 kl 14.00–14.30
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender