Tause kvinner - ukjente historier" som vises på Tromsø Museum." /> Tause kvinner - ukjente historier" som vises på Tromsø Museum." />

Jødenes skjebne i Nord-Norge under andre verdenskrig

Instituttleder Fredrik Fagertun, UiT, forteller søndag 8. mai kl. 1300 om jødenes skjebne i Nord-Norge under andre verdenskrig.  Samme dag kl. 1330 holder forfatter Henrik Broberg foredraget "Da byen ble stille - om det jødiske livet i Tromsø før og under andre verdenskrig".  Foredragene er knyttet til utstillinga "Tause kvinner - ukjente historier" som vises på Tromsø Museum.

Da tyskerne okkuperte Norge i 1940 var den jødiske befolkningen i landet ikke svært stor. Og i Nord-Norge bodde det heller ikke særlig mange jøder. Men mange av de som levde i nord fikk den samme skjebne som andre norske og europeiske jøder. De havnet i tyske tilintetgjørelsesleire. Noe – men kanskje ikke veldig mye – er spesielt i behandlingen av den jødiske befolkningen i Nord-Norge.

Maleriet henger i dag på Tromsø forsvarsmuseum og er laget av Thorleif Marcussen. Det viser den første fangebrakken og vaktboligen ved fangeleiren på Sydspissen. Her ble mange av de nordnorske jødene holdt som slavearbeidere allerede fra juni 1941. Fotoet er tatt av Henrik Broberg.

Hør også foredraget "Da byen ble stille - om det jødiske livet i Tromsø før og under andre verdenskrig" kl. 1330 med forfatter Henrik Broberg. Les mer her.

Besøk også utstillinga "Tause kvinner - ukjente historier" som vises i Lillesalen i 2. etasje på Tromsø Museum.

Når: 08.05.16 kl 13.00–13.30
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender