Disputas - Cand.polit Line Krane

Cand.polit Line Krane disputerer for ph.d.-graden i helsevitenskap og vil offentlig forsvare avhandlingen:

“Comparisons of sickness absence patterns, trends and attitudes in the health and care sectors in two municipalities in Norway and Denmark”

Kort sammendrag av avhandlingen:

Avhandlingen er en sammenligning av sykefraværsdata fra Kristiansand kommune, Norge og Århus kommune, Danmark, fra 2004 til 2009 samt fokusgruppeintervju blant ansatte i pleie- og omsorgssektoren i begge land. Sykefraværet i pleie- og omsorgssektoren var høyere i Norge enn i Danmark. Flere ansatte i Danmark hadde hyppigere, men kortere sykefraværsepisoder sammenlignet med Norge – noe som reiser spørsmålet om kortere sykefraværsepisoder forebygger lengre sykefravær. Unge ansatte mellom 20 og 29 år hadde både høyere sykefraværsnivå og hyppigere sykefraværspisoder sammenlignet med eldre ansatte, de hadde også sterkest økning i sykefraværet, og det gjaldt for både Norge og Danmark. Vi fant en økning i sykefraværet i Danmark, mens den største økningen i antall sykefraværsepisoder ble observert i Norge. Resultatene indikerer at de to landene nærmer seg hverandre i sykefravær målt som sykefraværsnivå (%) og som sykefraværsepisoder. Holdninger til sykefravær og sykenærvær blant sykehjemsansatte var forankret i moralske oppfatninger av hva sykdom er samt i sosiale relasjoner mellom ansatte.  Holdninger var også koblet til en bestemt jobbidentitet og et bestemt syn på arbeid, uavhengig av land.

 (Avhandlingen er tilgjengelig for utlån hos Seksjon for forskningstjenester frem til disputasdato)

Veiledere
Hovedveileder førsteamanuensis Tonje Braaten
Biveileder professor Mette Bech Risør
Biveileder professor Claus Vinther Nielsen

Bedømmelseskomiteen
Overlege Søren Brage, Arbeids- og forvaltningsdirektoratet, Oslo – 1. opponent
Førsteamanuensis Marit Solbjør, Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap, NTNU – 2. opponent
Professor Olav Helge Førde, Institutt for samfunnsmedisin, UiT – leder av komité

Disputasleder
Professor Bjarne Koster Jacobsen, Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet

Prøveforelesning over oppgitt emne holdes kl. 10.15, samme sted: “Hva vet vi om årsakene til kjønnsforskjellene i sykefravær?”

Når: 11.02.16 kl 12.15–15.00
Hvor: Auditoriet i Tann-bygget
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Monica Karlsen
Legg i kalender