Overvåking, NSA og Snowden: Laura Poitras 'Citizenfour'

Visning av Laura Poitras dokumentarfilm Citizenfour.

I januar 2013 ble journalisten Laura Poitras kontaktet av en anonym informant med navn Citizenfour. I krypterte eposter antydet han at han hadde graderte opplysninger om et verdensomfattende overvåkningsprogram i regi av den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Noen måneder senere var Laura Poitras i Hong Kong. Med seg hadde hun et kamera og journalistkollegaene Glen Greenwald og Ewan McAskill. Informanten var Edward Snowden og NSA-skandalen et faktum.

Poitras film gir et intimt portrett av varsleren og av møtene mellom de tre journalistene og den tidligere NSA-ansatte som er ansvarlig for den viktigste avsløringen av statlige overgrep i nyere historie. Det som virker som småparanoid oppførsel fra Snowdens side i begynnelsen får mer og mer karakter av veloverveide beskyttelsestiltak ettersom utstrekning av overvåkingen gradvis blir tydeligere. Snowden fremstår som en amerikansk patriot som risikerer alt for å beskytte sitt lands demokrati og sine landsmenns grunnleggende rettigheter. Denne filmen bør være en vekker for oss alle om at de frihetene vi tar for gitt kanskje er mye hulere enn vi liker å tro.

Filmen innledes av Holger Pötzsch, UiT Tromsø. Det inviteres til diskusjon etterpå.

Visningen er et formidlingsinitiativ av forskningsgruppa ENCODE og er en del av undervisningen i MDV-1003: Medier, kommunikasjon og samfunn. Studenter som er meldt opp til emnet har gratis adgang. Husk studentbevis!

Takk til Verdensteatret Cinematek for å sette opp filmen og til Institutt for kultur og litteratur for å støtte visningen økonomisk.

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Når: 28. oktober 2015 kl. 18.30–20.30
Hvor: Verdensteatret Cinematek
Studiested: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Holger Pötzsch


Vedlegg / Bilder