Feil på innlogging for blant annet Eduroam og Ephorte - se driftsmeldingen / Login error for Eduroam and Ephorte - see the operational notice

Polarnatt - Liv og lys i mulm og mørke

Polarmuseet startet 2015 med å åpne den fjerde utstillinga i rekken basert på forskningsprosjekter i eller om nord. I utstillinga "Polarnatt - Liv og lys i mulm og mørke" vil forskerne diskutere lyset, dyr og planter i mørket, dyr som lager sitt eget lys og fugler som lever av det som beveger seg i havet vinterstid.

Lenge trodde vi at det kun var liv der solens stråler rakk. Så fant vi ut at det var dyr dypere enn lyset nådde. Men hva med den mørke vinteren? Er havet gjennom den mørke og kalde polarnatten en øde og forlatt arena som kun våkner til liv i den lyse årstiden?

Forskere fra UiT, UNIS, NTNU og Akvaplan niva har undersøkt dette de siste årene, og alle funn er entydige: det syder av liv i den mørke natten – både på dypet og i grunnere vann. Noen dyr lager til og med sitt eget lys! Ved hjelp av målerigger som samler data hele året har vi sett at plankton beveger seg i samlet flokk også om vinteren, og roboter, kamera og dykkere kan ta de forskjellige dyrene og plantene nærmere i øyesyn og fortelle oss akkurat hvilke arter som holder på med hva der nede i mørket.

 

Her er en link til forskningsprosjektets egen hjemmeside: http://www.mare-incognitum.no/

Du kan også følge forskningsgruppa på Twitter: https://twitter.com/MareIncog

 

Starter: 18.01.15 kl 17.00
Slutter: 30.09.15 kl 00.00
Hvor: Polarmuseet
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender