La serva Padrona

La serva Padrona er en opera buffa i to akter med musikk av Giovanni Battista Pergolesi. Librettoen er av Gennaro Antonio Federico.

Operaen er Pergolesis mesterverk i buffa-genren, som betyr komisk opera. Operaen ble uroppført i Napoli i 1733, men vakte ikke da noe større oppsikt. Men ved premieren i Paris i 1752 utløste operaen en musikkhistorisk feide, “buffoniststriden” (la querelle des bouffons), mellom dem som forsvarte den franske høviske operaen (Rameau) og forkjempere for den folkeligere buffaoperaen. Rousseau roste Pergolesis La serva Padrona som et mønstereksempel på en naturlig og hverdagsnær operastil. Den ble spilt over hele Europa på 1700-tallet og teksten ble oversatt til flere språk. Dens popularitet har vart inntil våre dager.

Historien forteller om den rappkjefta tjenestejente, Serpina, som lurer sin herre, den gamle ungkaren Uberto, til å gifte seg med henne slik at hun blir husets herskerinne (padrona). Musikkonservatoriet i Tromsø og Lviv statlige musikkakademi (Ukarina) samarbeider om denne oppsetningen som er en konsertversjon av operaen med enkel regi.

Plakat La serva padrona.

Rollene bekles av én sangstudent fra Tromsø og én sangstudent fra Ukraina.  Orkesteret er sammensatt av strykestudenter fra både Tromsø og Lviv. Dirigenten er lærer i Lviv, mens Musikkonservatoriets professor Carlo Allemano står for regien. Samarbeidet mellom Musikkonservatoriet i Tromsø og Lviv statlige musikkakademi har vart i 3 år og bestått av en rekke samarbeidsproduksjoner, utveksling av studenter, musikkteknologiprosjekt med mer.

Roller:

Serpina– Gro Anita Gyring Kval

Uberto– Iaroslav Papaillo

Orkester :

Konsen Kammerorkester og studenter fra Lviv statlige musikkakademi

Dirigent/cembalist: Yuriy Bervetskyy

Regi: Carlo Allemano

Når: 15.10.14 kl 19.00–20.00
Hvor: Teaterkafeen, HT
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Arne Elvemo
Legg i kalender