Thomas Frøynes

Tromsø

Thomas Frøynes

Tromsø
Studentintervjuer

Thomas Frøynes (27) studerte Nautikk på UiT, og jobber nå som navigasjonsoffiser og reiser verden rundt på Hurtigruteskipet MS Roald Amundsen.

— Jobben min består i hovedsak av navigering, planlegging av ruter og kontroll av navigasjonsinstrumenter, sier Thomas Frøynes.

Reiser verden rundt med Hurtigruten

Noe av det Thomas synes er mest spennende med jobben er muligheten til å reise verden rundt og se nye steder.

— Siden jeg er på et av Hurtigrutens explorer-skip, får jeg seile fra Svalbard i nord til Antarktisk i sør og se noen av de mest avsidesliggende og polare områdene som finnes, forteller han.

I tillegg liker han utfordringen med å ofte seile i dårlig kartlagte farvann med mye is og fjell.

— I Hurtigruten har man også muligheten til å seile langs norskekysten, hvor man får navigere i krevende farvann og ikke minst manøvrere skipet til og fra kai.

Lengsel etter livet på havet

Thomas begynte egentlig på et annet ingeniør-studie ved UiT, men året han hadde i Kystvakten under førstegangstjenesten gjorde at savnet etter livet på havet ble for stort.

— Jeg skiftet linje og har aldri angret. Den største fordelen med UiT er at man får en ingeniørgrad i tillegg til navigatørutdanningen. Dette gjør at man er attraktiv arbeidstaker også på land, om man skulle ønske det, sier han.

Videre synes Thomas at studiet gir et godt innblikk i arbeidshverdagen som styrmann.

— UiT har nye og gode simulatorer som gir deg som student muligheten til å trene på de mange krevende situasjonene en kan komme opp i.

Men ikke alt er like lett i livet som student.

— Man må «over kneika» med de grunnleggende fagene som skal til for å gå videre med de rene nautikkfagene. Når man har klart det er man klar til å fordype seg i de virkelig spennende fagene.

Lite, men godt miljø

I det daglige har Thomas dratt nytte av navigasjonsfagene, planlegging og seilingen på simulator.

— Men styrmannsjobben dreier seg mer og mer om at skipet må forholde seg til de forskjellige maritime regelverkene, og da er det viktig å ha med seg god forståelse fra skolen.

Han tar også med seg et lite med godt miljø fra nautikk-studiet.

— Men at det var et lite miljø gjorde til gjengjeld at vi ble en sammensveiset gjeng som jobbet godt sammen. Tromsø er en super studentby!

Sist endret: 24.03.2020 12.43