Anna Elise Krøyserth

Spansk og latinamerikanske studier - bachelor Tromsø Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning

Anna Elise Krøyserth

Spansk og latinamerikanske studier - bachelor Tromsø
Studentintervjuer

Anna (27) har alltid vært glad i Spania. Allerede som seksåring Da hun ga hun familien beskjed om at hun en dag skulle flytte dit. Da det dukket opp en ledig plass på spansk og latinamerikanske studier, grep hun sjansen —  og har ikke angret.

Seks år gamle Anna fikk rett. 

— Jeg flytter rett ned når jeg er ferdig med bacheloren, sier 27-åringen fra Reinøya.

Går fint uten å kunne spansk fra før av

Hun forteller med entusiasme om den spanske kulturen, musikken og maten. Hun innrømmer samtidig at studiet ikke har vært en dans på roser for ei som ikke hadde hatt spansk som fremmedspråk på verken ungdomsskole eller videregående.

— Men samtidig som du lærer spansk og får kunnskaper om litteratur, historie og kultur i den spanskspråklige verden, lærer du også å studere. Man får trening i alt, forteller Anna.

Hun går nå sitt fjerde semester, og ser tilbake på de tidligere årene med et smil. Anna skryter av miljøet, og forteller at det er god kontakt mellom studentene som går årsstudier, bachelor, enkeltemner og master.

 — Vi er få, og da er det kanskje lettere å bli kjent med hverandre? Vi arrangerer stadig sosiale sammenkomster, og finner mye hjelp i hverandre, sier hun.

Skryter av gode utvekslingsmuligheter

Ifølge Anna er dette et studie som krever at du jobber hardt, men hun opplever at man får veldig god hjelp og tilrettelegging av spanskprofessorene. Det er fokus på at man skal trives på linja, og det har hun inntrykk av at alle gjør.

— Vi har også gode utvekslingsmuligheter, i tillegg til en tre ukers studietur til Cádiz i tredje semester. Da måtte vi bo hos en spansk vertsfamilie og praktisere spansk, noe som var veldig lærerikt og fint etter å ha gått gjennom så mye teori og grammatikk, forteller Anna.

Hun planlegger selv studieutveksling til Universitetet i Cádiz, og skryter av samarbeidet UiT har med dem. Hun har allerede fått kontakt med foreleserne hun skal ha i Cádiz, som har samarbeidet og diskutert med foreleserne i Tromsø om hva som kan være relevant for henne å ta i Spania.

Bruker andre læringsmetoder

Anna snakker også varmt om studiets oppbygging.

— På UiT er de flinke til å bruke moderne teknikker og metoder for å få mest ut av læringssituasjonen. Vi bruker blant annet omvendt klasserom, slik at vi kan øve oss på å bruke språket, sier hun.

De har også fått testet en ny eksamensform, som går ut på å spille inn en video hjemme og sende den inn, i stedet for å ha muntlig eksamen på skolen. 

— Poenget er at du skal kunne føre en samtale. Du får en oppgave på nett, velger hva du vil snakke om, og så må du presentere deg, snakke om tema og til slutt konkludere. Dette gjør du i en video på omtrent sju minutter, og du slipper unna stress og nerver. Eksamen kan jo være veldig nervepirrende, sier Anna og ler.

I fremtiden ønsker hun å bli så god i spansk at hun kan studere videre når hun flytter til Spania.
– Kanskje kunsthistorie, undrer hun.

Sist endret: 23.03.2020 11.51