Studentintervjuer

Marte (22) fra Oslo ville nordover og lære hvordan man planlegger samfunner. Da ble bachelor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse i Tromsø et naturlig valg. 

Så langt i studiet er Marte Karoline Laundal fornøyd med å ha valgt noe som er tverrfaglig. Det er litt sosiologi og sosialantropologi, minner en del om statsvitenskap og i vår hadde hun samfunnsgeografi som emne. 

– Og nå har jeg akkurat hatt en hjemmeeksamen hvor vi har skrevet om sentralisering og desentralisering, flyttemønster og befolkningsutvikling. Det er kjempegøy! 

Med en bachelor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse kan du jobbe både kommunalt og i private firmaer, gjerne sammen med arkitekter og ingeniører. Man lærer litt av alt, og skal samarbeide med forskjellige andre yrkesgrupper og se et større bilde. 

– Man kan nesten bli akkurat det man måtte ønske innenfor samfunnsvitenskap. Jeg vet om tidligere studenter her som nå jobber med både samfunnssikkerhet og er journalister, sier Marte. 

Alle muligheter åpne

Laundal tror mye av grunnen til at hun er så fornøyd med studiehverdagen i Tromsø, er at studiet avhenger av hennes egen innsats. 

– Det er ikke forelesninger og seminarer hver dag, så jeg må disponere tiden selv og ta ansvar for egen læring, forklarer hun. 

I høst var hun på et tre-dagers feltkurs på Skjervøy, en liten fiskerikommune i Nord-Troms. Der intervjuet hun ulike samfunnsaktører og møtte ordføreren. 

– Det beste med studiet er hvor fleksibelt og allsidig det er. Samfunnsplanlegging åpner så mange dører til  ulike arbeidsmuligheter og karrierer. Studiet gir et solid grunnlag uansett hvilken retning man tar videre, sier Marte. 

På fritiden er hun aktiv i den nyoppstartede linjeforeningen «Samfunnsplanleggerne». 

– Vi finner på alt fra julebord og sommerfester, til quiz, fagdager, turer og seminarer. Her blir vi kjent med studenter fra både bachelor og master, sier Marte og legger til at også foreleserne er sosiale og interesserte i studentene sine. 

– Det er med på å skape et godt miljø på tvers av roller og steder i studieløpet. 

Som by mener Marte at Tromsø har mye å tilby. Film, musikk, teater, museer, kafeer, natur, midnattsol og nordlys. 

– Det er en super studentby med mye som skjer for alle og enhver. Det er alltid noe som skjer i uker og helger, om det er konserter og debatter eller noe annet. Ikke minst er det mange hyggelige folk i denne byen, sier hun og smiler. 

Sist endret: 25.02.2020 17.49