Eli-Anita Øivand Schøning

Indigenous Studies - master Tromsø

Eli-Anita Øivand Schøning

Indigenous Studies - master Tromsø
Studentintervjuer

Etter mange år som IT-rådgiver i Oslo, ville Eli-Anita gjøre noe annet. Hva gjør man så når man har bikket 40 år, og både mulighetene og motivasjonen for å ta Master er begrenset? 

– Både jeg og mannen min er tromsøværinger, så vi bestemte oss for å flytte hjem igjen. Jeg var jo lei av å jobbe i IT-bransjen, skulle jeg da søke jobber innenfor den i Tromsø?, spør Eli-Anita Øivand Schøning. Det fristet ikke, så i stedet fant hun ut at timingen for å studere kanskje var perfekt akkurat nå. 

Uante muligheter

Schøning er spesielt interessert i samisk kultur og historie, og ble tipset om Master i urfolksstudier ved UiT.

– Det sto frem som inngangen til flere fagfelt jeg interesserte meg for, og det ville gi dybdekunnskaper om samisk kultur og historie. Dessuten ville omskoleringen kreve to, og ikke fem, år av livet mitt, sier Eli-Anita som allerede hadde en utdanning som siviløkonom. 

– Det var helt perfekt! Etter nøye vurdering søkte jeg, og ble tatt opp som student i 2016. 

Pose og sekk

Schøning beskriver den tverrfaglige masteren for et «pose og sekk»-studium. 

– Det gir mulighet til å fordype seg i flere fagfelt, bli kvalifisert til å jobbe for organisasjoner som FN og Sametinget, og det er et springbrett inn i en forskerkarriere. Der jeg jobber nå ser jeg at tverrfagligheten har gjort at jeg "plukker" teorier og metoder på tvers av disipliner, forklarer hun. 

Videre sier Schøning at selv om studiet gir kunnskaper som berører urfolk, er det i aller  høyeste grad overførbart til andre utsatte grupperinger i samfunnet. 

– Jeg mener mye av det vi var gjennom er viktig å ha med seg i forskningsprosjekter der man ser på forholdet mellom majoritet og minoritet. 

Har åpnet dører

Eli-Anita byttet altså karrierevei i voksen alder. Hun bestemte seg for å gå videre innen forskningen om muligheten skulle by seg. 

– Jeg ble ferdig med masteren i 2018, og da tok jeg et fordypningskurs ved UiT hvor jeg lærte å skrive doktorgradssøknader og artikler. Den høsten søkte jeg, og fikk, også en stipendiatstilling ved Norges arktiske universitetsmuseum. Så nå er planen frem mot 2023 å skrive ferdig avhandlingen, og så får vi se hva fremtiden bringer etter det. Urfolksmasteren ble en døråpner inn i et nytt fagfelt for meg, og har plassert meg på det jeg opplever som en riktigere hylle i karrieren enn det jeg var tidligere, sier hun. 

Sist endret: 05.02.2020 13.59