Intangiblization, Materializations and Mobilities of Kven Heritage: Contemporary Articulations in Fields of Family, Museums, and Culture Industry (IMMKven)

Vandreutstilling: Tuulessa - I vinden

Stadig flere omfavner og tar i bruk kvensk språk og kultur.   Det er synlig i teater, kunst, media, matkultur, musikk og litteratur.  Utstillinga Tuulessa viser kvensk kulturarv i dag, i familier, på museum og innenfor kulturnæringer. 

Velkommen til utstillinga Tuulessa og smakebiter av kvensk kulturarv!

Vandreutstillinga Tuulessa tar utgangspunkt i forskningsprosjektet Intangibilization, Materializations and Mobilities of Kven Heritage: Contemporary Articulations in Fields of Family, Museums, and Culture Industry (IMMKven), som er utvikla av UiT Norges arktiske universitet, Vadsø museum-Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film.    

IMMKven undersøker hvordan kvensk kulturarv er synlig i dag - i familier, på museum og innenfor kulturnæringer, med særlig fokus på stedene Nordreisa, Vadsø og Skallelv. Forskerne har undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag – på familiefronten, i kulturnæringene og på museum.

Forskeren har - i samarbeid med en rekke partnere (Varanger museum IKS avd. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Kainun institutti – Kvensk institutt i Børselv, Alta museum, Nord-Troms museum IKS og Halti kvenkultursenter, UiT Norges arktiske universitetsmuseum og UiT Norges arktiske universitet Universitetsbiblioteket) utviklet vandreutstillinga «Tuulessa – I vinden».

I utstillinga møter du kvensk samtid og blir kjent med hvordan den kvenske kulturen uttrykkes i dag. Her er både populærkultur og kunstverk, her er kvenenes egne refleksjoner omkring identitet og kulturarv, og her er tradisjonelle håndverksteknikker brukt på nye måter.

Arbeidet med utstillinga startet opp i 2019, og er finansiert av Forskningsrådet, Troms og Finnmark fylkeskommune og UiT Norges arktiske universitet. 

«Tuulessa – I vinden» har vært vist på Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum) fra 23. januar til 19.april, 2022.

Utstillingen har så vært vist i Nordreisa (Nord-Troms Museum) fra 11. juni til 16.september 2022.

Vandreutstillinga åpner i Alta (Alta museum) 27.september 2022 hvor den skal stå fram til 19.3.2023.

Etter visning i Alta, reiser Tuulessa til Børselv (Kvensk institutt), før den har sitt siste (planlagte) visningssted i Vadsø (Vadsø museum-Ruija kvenmuseum) på sensommeren 2023.

Se den kvenske kulturen få vind i seilene – besøk utstillinga og bli klok på kvensk!

Basert på dialog med forskerne har kunstner Åsne Kummeneje Mellem har laget verket Tieonankara (2021 ) spesielt til utstillingen Tuulessa. (Foto: Kristin Nicolaysen)

 

 

 
Ansvarlig for siden: Kvidal-Røvik, Trine
Sist oppdatert: 20.11.2023 11:29