Deler ut penger til studentene

Regjeringen deler ut til sammen 230 millioner kroner til studenter over hele Norge. 13,4 millioner går til UiT Norges arktiske universitet og Norges arktiske studentsamskipnad. 

Campus Harstad
UiT får over 8,5 millioner kroner fra regjeringen som skal gå til studentene. Foto: UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 03.03.21 12:13 Oppdatert: 03.03.21 12:33
Helse og velferd Studentliv / Studier

– Dette året startet ikke slik noen av oss hadde drømt om. Selv om vi har lettet på en del tiltak for fysisk tilstedeværelse på campus for studentene, så er hverdagen fortsatt preget av mye avstand og lite sosial kontakt. Pengene vi deler ut nå, skal brukes både på tusenvis av nye studentjobber som skal drive faglig og sosial oppfølging, men det er også penger til å bygge opp det psykiske helsetilbudet. Jeg håper det bidrar til å gjøre hverdagen bedre for studenter over hele landet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra regjeringen.

Fakta om de ulike ordningene

  • Pengene skal brukes til økt aktivitet og ikke finansiere allerede eksisterende og finansierte tiltak.
  • Utdanningsinstitusjonene skal legge til rette for at alle studenter kan søke på jobbene.
  • Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) vil ha ansvaret for å fordele midlene til fagskolene. 
  • I tillegg til pengene til studentsamskipnadene får Mental Helses studenttelefon 1,5 millioner kroner.


UiT Norges arktiske universitet får 8 582 000 kroner av den totale potten på 230 millioner kroner. Pengene skal brukes til å lønne studenter som skal drive faglig oppfølging av andre studenter. Ifølge NAV er det også færre ledige jobber i sektorer som tradisjonelt sett sysselsetter mange studenter, noe som betyr at arbeidsmarkedet er vanskeligere.

– Det er ingen tvil om at lange perioder med nedstengninger har ført til at flere studenter har ekstra behov for, og ønske om, tettere faglig oppfølging. Derfor gir vi nå penger til fagskoler, høyskoler og universiteter for å lønne studenter til å få på plass for eksempel faglige debatter og tettere faglig oppfølging. Dette løser egentlig to problemer: ønsket om mer oppfølging og flere jobber som vil gi inntekt til studenter som sliter på arbeidsmarkedet, sier Asheim.

Styrker arbeidet med psykisk helse

Norges arktiske studentsamskipnad får 4 824 000 kroner. Dette er penger til sosiale lavterskeltilbud, til å ansette studenter som skal få på plass disse tilbudene og penger til å styrke arbeidet med psykisk helse. Totalt skal det fordeles 78,5 millioner kroner.

– Smitteverntiltakene går hardt utover det sosiale livet vårt, også for studentene. Disse pengene skal få opp flere sosiale tilbud som kan gjennomføres i trygge rammer og ansette studenter for å rigge det på plass. I tillegg fordeler vi også penger til det psykiske helsetilbudet fordi vi vet at det er en del studenter som trenger ekstra hjelp i en vanskelig periode, sier Asheim.

– Målet er at pengene samlet skal brukes til å gi så mange studenter som mulig tilgang til sosiale tilbud og psykiske helsetilbud, legger Asheim til.

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler