Tove har jobbet 47 år på UiT: – Jeg har vært heldig

– Det har vært et bevisst valg å bli ved UiT, forteller Tove Eriksen Heen. I løpet av de 47 årene har hun vært med på en utrolig utvikling og vekst ved universitetet.

Portrett av Tove E. Heen
Tove Eriksen Heen gikk nettopp av med pensjon etter en 47 år lang arbeidskarriere ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Christian Halvorsen/UiT
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.haugseth.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 03.02.21 14:30 Oppdatert: 03.02.21 15:16
Om UiT

Nylig gikk Tove  Eriksen Heen inn i pensjonistenes rekker etter tett på 47 år som administrativt ansatt ved UiT Norges arktiske universitet.  

Det gjør Tove til – så vidt UiT kjenner til – den personen som har jobbet lengst ved UiT.  

Den 4. januar 1974 begynte den unge nyutdannede legesekretæren Tove i sin aller første jobb. Det var for Tromsøundersøkelsen i regi av UiT, lokalisert på tidligere RST (Regionsykehuset) i Tromsø sentrum.   

Kjente alle 

– Det var et veldig godt miljø. Det var lite i starten, men det kom hele tida til flere og flere nye folk, både til byen og til det nye universitetet. Det var ei spennende tid, forteller Tove.  

I starten var miljøet så lite at Tove kjente alle som jobbet på universitetet.  

– Nå kjenner jeg jo ikke engang alle som jobber ved fakultetet, det er blitt så stort! ler Tove.  

Fire personer kledt i rødt ved et bord dekket til julelunsj. Smil og god steming.
Godt miljø på arbeidsplassen: Tove (t.v.) på julelunsj sammen med kolleger på UiT. Foto: IMB, UiT

Bratt utvikling 

Mer har forandret seg i løpet av de 47 årene.  

Jobben var tyngre før. Tenk, alt vi satt og skrev på skrivemaskin. Det var en revolusjon da rettetasten kom! forteller Tove.

Og det var selvfølgelig enda mer revolusjon da datamaskinene ble innført, legger hun til. 

Også kopieringa var det mer jobb med. Maskinene kunne ikke sortere, så dersom man skulle kopiere opp mange sider til femti personer, måtte man selv legge ett og ett ark i femti bunker. 

– Nå er det jo bare å trykke på en knapp, så ordner maskinen alt! utbryter den nybakte pensjonisten.  

 Jeg har fått vært med på ei jevn og bratt utvikling, med mange omstillinger og endringer – så jeg har hele tiden måttet sørge for å oppdatere meg. Det er viktig, mener Tove.  

Hun har heller ikke “grodd fast” ved den samme pulten i alle år, men jobbet på tre forskjellige institutter under Det helsevitenskapelige fakultetet. Hun har jobbet både på Institutt for medisinsk biologi, Institutt for klinisk medisin og på Institutt for samfunnsmedisin.  

Gradvis overgang

Det siste året ble annerledes. Hun satt på hjemmekontor helt siden mars og ut året, fordi hun som over 65 år er i risikogruppa for koronaviruset. 

– Det var spesielt – nesten på grensa mot trist å bare sitte hjemme alene. Men det ble i alle fall en gradvis overgang til pensjonisttilværelsen, så kanskje man kan si at det var en god overgang? undrer Tove med et lite smil.  

Det føltes likevel riktig å gå av da hun fylte 67 år, og fortsatt er frisk og rask.  

– Jeg føler meg heldig som har fått jobbe ved UiT i hele mitt arbeidsliv. Det har vært en veldig god og trygg arbeidsplass, i et godt miljø, med flotte folk. Det har vært et bevisst valg. Mange andre kom og gikk, men jeg valgte å bli, avslutter Tove.  

Rektor takker  

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, ønsker å takke Tove og trekker også fram den reisen hun har vært en del av: 

– Tove har en hel arbeidskarriere på UiT og har fulgt hele historien til universitetet. Hun har bidratt betydelig til det som startet som Fagområdet medisin og som nå er Helsefakultetet, som er betydelig større og mer komplekst enn da hun startet. Hun har vært med på utviklingen fra nærmest blyant og papir til avansert digital kommunikasjon. UiT takker Tove for 47 år i universitetets tjeneste og ønsker lykke til som pensjonist, sier Anne Husebekk.  

 Les også: UiTs historie og tidslinje – laget i anledning 50-årsjubileet i 2018.  

 

Moe, Trude Haugseth trude.haugseth.moe@uit.no Kommunikasjonsrådgiver