Nok et rekordår for UiT


3,6 millioner leste i 2018 artikler av UiT-ansatte i Store norske leksikon. Det er en økning på over én million fra året før. 

UiT med ny rekord i Store norske leksikon Foto: illustrasjonsfoto

I 2017 satte artiklene UiT-ansatte har ansvar for, en alle tiders rekord i Store norske leksikons (SNL) historie. Da kunne UiT smykke seg med artikler som ble lest 2,5 millioner ganger. Men det stopper ikke der, i 2018 ble det et megahopp, og artiklene ble lest hele 3,6 millioner ganger. Det er en økning på 47 prosent fra året før. 

- Svært oppmuntrende

Høsten 2017 var Store norske leksikons redaksjon på besøk ved UiT for å rekruttere og skolere fagansvarlige. Foto: Store norske leksikon

Blant de 42 ansatte på UiT som bidrar med å holde innholdet i leksikonet relevant, oppdatert og godt skrevet, finner vi Espen Sirnes. Han er førsteamanuensis i finans, og fagansvarlig for Børs og finans i SNL. 

– Jeg bidrar fordi jeg ser på det som en viktig del av vårt formidlingsoppdrag som akademikere, og fordi jeg mener jeg har en kompetanse som er nyttig for SNL. Mens kronikker og intervjuer ofte er noe mer omtrentlig i stilen, så er poenget med et leksikon er å frem konkret kunnskap og fakta, sier Sirnes, og legger til at han synes de høye lesertallene er svært oppmuntrende. 

Selv har han 99 artikler i leksikonet som ble lest 33 000 ganger i fjor. De mest populære begrepene hans var «diskontere», «børs» og «rettet emisjon».

Anbefaler flere til å bidra

UiTs 42 fagansvarlige og fagmedarbeiderne har ansvar for 63 fagområder og hele 4678 artikler. Selv om disse artiklene «bare» er tre prosent av leksikonets innhold, står disse for seks prosent av alle sidevisninger. 

De tre fagansvarlige med flest lesere er Frode Svartdal, Mathias Sagdahl og Åshild Odden Miland. Disse har for øvrig 1 106 205 sidevisninger til sammen. 

Allerede bidrar 769 forskere og eksperter som fagansvarlige og fagmedarbeidere i SNL, og Espen Sirnes anbefaler flere av kollegaene sine ved universitetet til å bidra med sin kompetanse. 

- Jeg mener SNL er et viktig prosjekt for norske utdanningsinstitusjoner som de faglig ansatte bør prioritere, sier han. 

Topp 15 fra UiT

På Twitter   #norgesarktiske