Nå kommer stormølla til Campus Alta!

Engasjement og entusiasme over lang tid har resultert i siste skrik innen treningsutstyr ved Idrettshøgskolen på Campus Alta. Nå klargjøres det til stormølle i testsenteret.
Andersen, Elisabeth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
E. Andersen
Publisert: 12.08.16 00:00 Oppdatert: 12.08.16 14:35

Kjell Mortensen fra Harald Nilsen AS er klar til å starte saga som skal skjære ut området der stormølla skal senkes ned. – Vi starter ikke før på ettermiddagen fordi det avvikles eksamen like over her, forteller Mortensen, som kan røpe at det vil høres godt på campus når han går løs på betonggulvet. Foto: E. Andersen/UiT
En stor tredemølle for skøyting, løping og sykling er på vei, og denne uken starter gravearbeidet i testlaben der «vidunderet» skal senkes godt i grunnen. For det må være stødige forhold når studenter og besøkende skal utfolde seg på den nye elektriske installasjonen i testlaben på campus. Den offisielle åpningen finner sted senere i semesteret.
Lang prosess  stort engasjement
Egne midler fra universitetet, oppsparte midler fra testvirksomheten supplert med midler fra SNN-fondet og ikke minst utallige dugnadstimer har gjort nyinvesteringen mulig. Blant annet skal det lokale idrettslaget Tverrelvdalen IL måke bort 3 lastebillass av det oppsagde gulvet for hånd.  
Mølla er under produksjon i Sverige og er hele 2,5 m bred og  3,5 m lang. Den kan trinnløst gå fra flatt til 25 % stigning på få sekunder og har en toppfart på opp mot 50 km/t. Mølla kan brukes til løp, gang, sykkel, skøyter og selvfølgelig både klassisk og skøyting rulleski. Rullestolbrukere kan også benytte denne dersom det skal forskes noe på det.
- Det har tatt noen år å få dette til og vi har hatt en lang prosess på gang med forskjellige parter. Normalt er det ikke midler til slike investeringer i universitetssystemet, men både fakultetsdirektør Pål Markusson og ledelsen ved Fakultet for idrett, reiseliv og sosialfag samt kontorsjef Gro Anett Olaussen og ledelsen ved Idrettshøgskolen, har vist entusiasme og bidratt til å få realisert mølla. I tillegg har vi vært avhengig av flere eksterne bidrag forteller ildsjel og pådriver Tor Oskar Thomassen, som underviser på bachelor og årsstudium i idrett ved Idrettshøgskolen, UiT. Han er også medlem av forskningsgruppen for ferdighets- og prestasjonsutvikling i idrett, kroppsøving og fysisk aktivitet ved universitetet, og bruker testfasilitetene mye i sitt forskningsarbeid.

Les også: - Vil du bli best i verden? Velg Alta!

Se også: Kombiner studier med toppidrettssatsning

Vekker begeistring 
Fasiliteter, idrettsmiljø og spektakulær natur i Alta imponerer stadig tilreisende med et spesielt varmt hjerte   for idrett og friluftsliv.  Flere generasjoner norske kombinertstjerner besøkte Idrettshøgskolens moderne treningsfasiliteter sist helg. Prodekan for utdanning ved IRS-fakultetet, Øivind Granerud, fortalte gjestene om det fantastiske idrettsmiljøet i Nordlysbyen, om utbyggingen av anlegg og om flott tilrettelegging for utendørsaktiviteter sommer som vinter. Med stormølle snart på plass, og den nye rulleskiløypa som allerede er tatt i bruk, maner han at Alta er perfekt for de som vil satse spesielt på ski.

Tor Oskar Thomassen, som har vært og er sentral i miljøet rundt flere toppidrettsutøvere innen skisporten, viste gjestene hvilke idrettsfasiliteter man har til rådighet ved universitetet. - Tenk å få være student her, med disse fasilitetene, og bare ta på seg skia og gå rett ut i løypa, sukket en av de godt voksne gjestene, som trente under helt andre forhold i sin aktive periode. Foto: E. Andersen/UiT

Det var en celeber samling som sist helg fikk høre om virke og planer ved Idrettshøgskolen ved universitetet. Sammen står disse karene, både utøvere og støtteapparat, for en hel rekke sterke prestasjoner innen kombinertsporten. I første rekke finner vi bl.a. fra venstre Mikkel Doblaug som var aktiv på 60-tallet. I midten står Markus Svendsen som også var aktiv på 60-tallet. Nr. 2 fra høyre, Hallstein Bøgseth, var på landslaget i nær 20 år, (nr. 3 fra h) Tormod Knutsen som tok OL-gull i 64 og OL-sølv i 60. I andre rekke (fra v) står bl. a. lege og «dopingsjef» siden 72, Ingard Lerheim, (midten) Verdensmester fra 1987, Torbjørn Løkken ved siden av VM-medaljører, Arne Orderløkken, og Trond-Arne Bredesen. I tredje rekke fra høyre står den lokale juniorverdensmester fra 1982, Knut Leo Abrahamsen, som også deltok i OL i Calgary i 1988. Joar Eira Rasdal, i Kautokeinokofte, var en habil kombinertløper på 80-og 90-tallet, Bjarte Engen Vik (nr. 3 fra h) tok OL-gull både i 98 og 2002, Isak Ole Hætta (ytterst til v) var med på både junior- og rekruttlandslaget i sin tid. I fjerde rekke (fra v) finner vi bl. a. den fortsatt aktive Håvard Klemetsen, med både OL-gull fra 2014 og VM-gull fra 2005 og 2007, Arne Larsen, Verdensmester fra 62 og Tom Sandberg med VM-gull fra 82 ved siden av den legendariske Bjørn Wirkola (i midten). Ivar Olsen fra Alta har vært sentral i miljøet sammen med Tor Oskar Thomassen. Bakerst i midten ser vi Audun Svartdal som i dag er teknikktrener for Martin Johnsrud Sundby. Foto: Kronstadposten. Foto: Kronstadposten

Andersen, Elisabeth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
E. Andersen
Publisert: 12.08.16 00:00 Oppdatert: 12.08.16 14:35
Vi anbefaler