Er vi nordmenn for naive når det gjelder alternativ behandling?

27.04.16 Øvreberg, Elisabeth

En stor undersøkelse om nordmenns forhold til alternativ behandling har blitt offentliggjort. Noen av resultatene forundrer ekspertene.

Tidligere undersøkelser har vist at nordmenn bruker
mer penger på alternativ behandling enn i egenandel
på offentlige helsetjenester
Illustrasjonsfoto: www.clolourbox.com

Etter at femten sentrale aktører innen helse og behandling har spurt nordmenn om deres holdninger til ulike helsepolitiske utfordringer, deriblant deres syn på alternativ behandling, valgte Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved UiT å kommentere noen av resultatene som kom frem.

Tror alternative behandlere har helseutdanning

Blant annet viser det seg at de eldste av oss, de som gjerne har flest helseplager og regnes som en sårbar gruppe, er de som har størst tro på at alternative behandlere har tatt utdanning for å gi helsebehandling.

Dette bekymrer NAFKAM, som på sine nettsider poengterer at norske helsemyndigheter ikke stiller krav til helsefaglig utdanning eller annen kompetanse for å utøve alternativ behandling.

Vil ikke oppsøke lege ved kronisk sykdom

I en nyhetsartikkel på nifab.no, forteller NAFKAM at de er bekymret over at 83.000 voksne nordmenn ikke vil oppsøke lege, men en alternativ behandler dersom de får en kronisk, men ikke livstruende, sykdom.

Videre viser undersøkelsen viser at mer enn 160.000 voksne nordmenn ikke vil oppsøke noen som helst helsearbeider dersom de trenger nødvendig behandling.

At mange nordmenn ikke vil oppsøke verken lege eller annen behandler om de trenger helsehjelp, er oppsiktsvekkende, mener NAFKAM.
NAFKAMs generelle råd er å ikke bytte ut nødvendig behandling fra helsevesenet med alternativ behandling.

 

Se hele nyhetsartikkelen fra NAFKAM her: nifab.no

På Twitter   #norgesarktiske