Arktisk framtid diskuteres i Brussel

Viserektor Sveiung Eikeland ved UiT og redaktør Arne O. Holm fra High North News er begge moderatorer under EUs arktiske symposium i Brussel. 

Brosjyre tekst arktis
SETTER GRENSER: Pandemien setter enkelte grenser for fysisk gjennomføring av symposiet og de norske moderatorene vil holde seg ved sine PC'er. Foto: Arctic furures arrangører
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 06.12.21 13:00 Oppdatert: 06.12.21 13:05
Arktis Bærekraft Klima Samfunn og demokrati Urfolk Økonomi

Symposiet blir åpnet av denne rekka med ambassadører og toppbyråkrater: Ailish Campbell, Canadas EU-ambassadør, James P. DeHart, USAs arktiske koordinator, Mike Sfraga, styreleder for USAs arktiske forskningskommisjon, som også er direktør ved Wilson Center Polar Institute og til slutt Rolf Einar Fife, Norges EU-ambassadør.

Ny politikk i arktis både nasjonalt og innenfor EU er blant temaene som diskuteres av panelet som redaktør for High North News, Arne O. Holm skal lede. Hvordan står det til med styringen i Arktis, med fiskeriavtalene og med likestillingen? Dette er tema som skal drøftes. Og her ser man på utviklingen som har vært siden 2011 og de ulike vedtak som er gjort i Arktisk Råd, blant annet. 

Hvordan vil framtida se ut for ungdommen og hvordan løser man de store utfordringene som artiske strøk står overfor? Dette er temaer for et panel som skal ledes av viserektor ved UiT, Sveinung Eikeland, som også er samfunnsforsker. 

Utofrdingene står i kø. Bekymringene består i at ungdom flytter ut, det er en ubalanse mellom kjønnene og det skjer en sterkere grad av urbanisering. Dette panelet vil diskutere hvordan ulike arktiske samfunn kan ha fortsatte fordeler i framtidige muligheter. 

Det er to dager med en rekke spennende tema som diskuteres av ulike paneldeltakere hver dag. 

Slik ser programmet ut


Kortnytt fra Universitetsledelsen, Ledelse og administrasjon i Alta
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler