Byliv mellom plan og planløshet

Hvordan skape rom for det uforutsette i byutvikling og -planlegging? Det svarer boka Improvisasjon på, med bidrag fra flere forskere ved UiT.  

Fra bokomslaget til den nylig utgitte boka om byutvikling.
Fra bokomslaget til den nylig utgitte boka om byutvikling. Foto: Spartacus forlag
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 21.06.21 14:39 Oppdatert: 21.06.21 15:00
Kunst og kultur Om UiT Samfunn og demokrati

Boka Improvisasjon. Byliv mellom plan og planløshet ble nylig utgitt på Spartacus forlag, og blant redaktørene er professor ved Institutt for samfunnsvitenskap ved UiT, Anniken Førde. Også professor Britt Kramvig ved Institutt for reiseliv og nordlige studier ved UiT, og professor Torill Nyseth ved Institutt for samfunnsvitenskap ved UiT har bidratt til boka. 

Boka ligger som open access, og kan leses i sin helhet her. 

Dette skriver forlaget i sin omtale av boka:

«I de siste tiårene har det i skandinaviske byer vært ulike forsøk på å skape mer kreative byrom. Men det handler ofte om bruk av standardiserte design og iscenesatt lek som ikke tar utgangspunkt i byboerne selv eller er tilpasset det levde liv i byen. Med improvisasjon som optikk ser forfatterne i denne boken på hvordan vi i byutvikling og byplanlegging kan skape rom for det uforutsette. Gjennom å utforske improvisatoriske praksiser søker de å omfavne en omtenksom by- og stedsutvikling, som balanserer mellom planlegging og planløshet.

Forfatterne er opptatt av hvordan improvisasjon skaper et potensial for sosialt og sanselig liv.  Med eksempler fra byplanprosesser, kunstneriske praksiser, midlertidige prosjekter, kulturarv og multisensorisk etnografi diskuterer de byen som erfaring.»


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon, Institutt for samfunnsvitenskap, Institutt for reiseliv og nordlige studier
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler