Håvar Skancke Karlsen

Håvar Skancke Karlsen, en 29-åring med en lidenskap for samfunnssikkerhet, har en unik akademisk reise. Etter å ha fullført en bachelorgrad i russisk, hvor han analyserte russiskheten i et populært PC-spill, valgte han å dykke inn i samfunnssikkerhetens verden. Nå er han i gang med en mastergrad ved UiT, og deler sine erfaringer og innsikter fra studietiden. Håvar forteller om hvordan utdanningen har gitt ham et nytt perspektiv på verden, og gir råd til kommende studenter om å være nysgjerrige og engasjerte. 

Bilde av Håvar Skancke Karlsen
Håvar Skancke Karlsen valgte studiet i samfunnsikkerhet for å kvalifisere til mye spennende og givende arbeid. Foto: Bjarne Heggvold

Fakta

Navn: Håvar Skancke Karlsen Alder: 29 Studiested: Tromsø Studerer / studerte: Samfunnssikkerhet - bachelor

Hva fikk deg til å velge en utdanning innen samfunnssikkerhet?

Etter å ha levert min noe omstendige bacheloroppgave i Russisk (en analyse av russiskheten i Pathologic 2, et infamt russisk PC-spill og lidelsessimulator) ville jeg bruke tiden min på noe litt mer håndfast. Lingvistikk og kulturstudier er veldig tunge på teori, og er ikke nødvendigvis det som tipper skalaen for deg i en ansettelsesprosess. Utdanning innen samfunnssikkerhet slo meg som en konkret kvalifikasjon til mye spennende og givende arbeid, og som overaktiv Heimevernsgubbe har jeg mye egen interesse innenfor feltet. Jeg søkte og krysset fingrene.

Hvordan trivdes du som student ved bachelorprogrammet i samfunnssikkerhet?

Jeg trivdes meget godt som student ved bachelorprogrammet. Mitt kull var velsignet med et klassemiljø over all mulig forventning. For min egen del resulterte dette i et generativt utdanningsmiljø der vi brukte mye tid på å gjøre hverandre bedre skodd til fagets utfordringer. Jeg er særdeles svak i realfag, for eksempel, men fikk denne mangelen dekket opp av tålmodige og pedagogiske klassekamerater (takk igjen, Klingan!). Fagene er spennende og lette å konkretisere, og når man begynner å få kompetansen på plass vil man fort se fagets teoretiske perspektiver overalt rundt seg. Dette gir følelsen av at man lærer noe nyttig og anvendelig, og bygger en solid bro mellom teori og praksis.

Hva fikk deg til å gå videre til masterutdanningen innen samfunnssikkerhet?

Akademisk gradsinflasjon er en kjent utfordring i dagens arbeidsmarked, og for å kunne konkurrere anså jeg det som praktisk å ha mer vekt å svinge med enn bare bacheloren. Samtidig kjente jeg meg sulten på videre mestring innenfor fagfeltet etter levert bachelor. Samfunnssikkerhet er en bastarddisiplin med røtter og forgreninger inn i flere andre fagfelt, så hvis du som jeg er av typen som liker å se store koblinger og helhetlige bilder er samfunnssikkerhet et meget spennende fag å senke tennene i.

Kan du beskrive en typisk studiehverdag ved UiT?

Studiehverdagen varierer kraftig avhengig av den individuelle studenten. Jeg kjenner enkelte som har en 9-4-tilnærming til studiet, og andre som har lavt oppmøte, men svært gode faglige prestasjoner likevel. Som student tildeles du enorm frihet i hverdagsstrukturen din, men selv kan jeg ikke anbefale nok at du møter opp til forelesningene og bruker tiden til sosialisering og aktiv diskusjon med dine medstudenter. Diskusjon av fagstoffet under lunsj- og kaffepauser mellom forelesninger (i mitt tilfelle primært på Juanitas) gir deg mulighet til å reflektere sammen med andre over det du har lært, som øker læringsutbyttet eksponentielt.

Hva har vært mest givende med utdanningen din så langt?

Måten faget lar deg se omverdenen på en annen måte er veldig spennende. Teoriene som tas i bruk innenfor feltet er så anvendelige at du kan slenge dem på flere situasjoner du befinner deg i, alle systemer du er en del av, alle operasjoner du foretar deg. Det endrer ikke nødvendigvis på handlemåten din, men det er en spennende opplevelse å plutselig skjønne at du har tatt sveitserostmodellen flittig i bruk når du bestemte deg for hvilke sko du skulle ta på deg før du gikk på butikken.

Hvordan opplever du Tromsø som studentby?

Her er jeg kanskje dårlig kvalifisert til å svare da jeg har levd hele mitt liv her (kun avbrutt av et snaut års opphold hos fienden i Bodø), men jeg opplever Tromsø som godt orientert til studenter. Vi er godt etablerte med massevis av fritidstilbud og gode utsikter for friluftsliv, som begge er gode avbrekk fra dypdykk i ulykkesrapporter og ROS-analyser. Ei heller skorter det av brukbare arealer utenfor campus. Sentrum spesielt er fullt av steder du kan bruke som lesesal når universitetet begynner å tære på. Personlig har jeg gjort meg selv til en del av inventaret på Tøllefsenhjørnet under skoleåret generelt, og Kinokaféen i eksamenstiden.

Har du noen råd til de som vurderer å studere samfunnssikkerhet ved UiT?

Vær nysgjerrig! Oppsøk informasjon fra flere steder enn bare bøker og artikler. Se dokumentarer og videoer, hør på podcaster og gjør dypdykk i spesifikke hendelser og konsepter. Det er utrolig mye fascinerende greier å ta tak i innenfor dette feltet, og jeg kan garantere at det vil overlappe masse med ting du allerede er interessert i. Spill på styrkene dine for å gi deg selv et godt fundament, så blir selve studiet brått mye mer engasjerende.

Opprettet: 20.03.2025 Endret: 20.03.2025

Andre studenthistorier