Disputas – cand. med. Henrik Kiærbech

Kiærbech disputerer for ph.d.-graden i helsevitenskap og vil offentlig forsvare avhandlingen:

“How Religion and Spirituality Impact Mental Health and Mental Help-Seeking Behavior in Arctic Norway: an Epidemiological Study Adopting the SAMINOR 2 Questionnaire Survey”

Avhandlingen er tilgjengelig her! / The doctoral thesis is available here!

 

Auditoriet er åpent for publikum. Disputasen strømmes og et opptak vil være tilgjengelig i et døgn.
The auditorium is open to the public. The defense will still be streamed, and a recording of the disputation will be available for 24 hours.



Prøveforelesning over oppgitt emne starter kl. 10.15 / The trial lecture starts at 10.15
Tittel/Title: "Måling av kliniske, psykologiske og sosiale konstrukt i spørreskjemabaserte undersøkelser: Beste praksis og konsekvenser for studiens nytteverdi"
Prøveforelesningen strømmes her / The trial lecture will be streamed here

Disputasen starter kl. 12.15 / The defense starts at 12.15
Disputasen strømmes her / The defense will be streamed here

 


Populærvitenskapelig sammendrag av avhandlingen/ Summary of the thesis
Problemstilling:
De fleste internasjonale studier har vist at religion og spiritualitet er forbundet med bedre psykisk helse. Samene, som er mer religiøst engasjerte enn marjoritetsbefolkningen, har likevel dårligere psykisk helse og er mer tilbøyelige til selvmordsatferd. Læstadianismen, en viktig religiøs/spirituell faktor hos samene og i regionen, er knyttet til dårligere psykisk helse og utsettelse for vold. Blant samene er det også ofte en oppfatning at psykisk lidelse er en straff fra Gud eller er forårsaket av onde ånder sendt fra andre personer. Dessuten blir tradisjonell helbredelse ofte brukt mot psykiske problemer i dette området. Denne studien undersøkte forholdet mellom religion/spiritualitet, etnisitet, selvmordsatferd og selvskading i den blandede samiske og norske voksenbefolkningen i Nord- og Midt-Norge. Sammenhengen mellom religion/spiritualitet og hjelpsøkende atferd ble også utforsket.

Metoder: Denne studien brukte tverrsnittsdata fra den befolkningsbaserte SAMINOR 2 spørreskjemaundersøkelsen (gjennomført i 2012; 11 222 deltakere; 34 % med samisk tilknytning; 22 % med læstadiansk tilknytning) i blandede samisk-norske områder i Midt- og Nord-Norge. Man analyserte sammenhengen mellom religiøse/spirituelle faktorer, selvmordsatferd, selvskading, samt bruk av og fornøydhet med psykiske helsetjenester. Det ble brukt regresjonsmodeller som kontrollerte for sosiodemografiske og andre risikofaktorer.

Resultater: Religiøs deltakelse var signifikant forbundet med fravær av selvmordstanker, selvskading og psykisk stress, mens læstadiansk familiebakgrunn var knyttet til fravær av selvmordsforsøk. Religiøs deltakelse var forbundet med manglende bruk av psykiske helsetjenester siste året.

Konklusjoner: Religion/spiritualitet er ikke forbundet med dårligere psykisk helse i den samiske og norske befolkningen i Nord- og Midt-Norge. Tvert imot synes religiøs deltakelse å fungere som en buffer mot psykisk stress og beskytte mot dårligere psykisk helse i dette området, noe som sannsynligvis er knyttet til effekten av mottatt og opplevd sosial støtte fra religiøse fellesskap. Til tross for at læstadianismen er forbundet med ugunstige sosiodemografiske forhold, som samisk etnisitet og utsettelse for vold, så bidrar sannsynligvis de læstadianske familienettverkene til bedre psykisk helse. Religiøs deltakelse er forbundet med mindre bruk av psykiske helsetjenester, sannsynligvis på grunn av religiøse/spirituelle håndteringsmetoder, som bønn, menighetsstøtte, veiledning fra religiøse ledere eller bruk av tradisjonelle helbredere og religiøse familienettverk.
 


Veiledere/ Supervisors:
Hovedveileder/Main supervisor:
Forsker Anna Rita Spein, Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet.

Biveiledere/supervisors:
Professor Geir Lorem, Institutt for psykologi, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet
Førsteamanuensis Roald Ernst Kristiansen, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, UiT Norges arktiske universitet


Bedømmelseskomité/Defensecomitee:
Docent Per Axelsson, Umeå Universitet – 1. opponent.
Seniorforsker Kim Stene-Larsen, Folkehelseinstituttet – 2. opponent.
Førsteamanuensis Malin Fors, Institutt for klinisk medisin, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet – leder av komité.


Disputasleder/ Leader of defense:
Ph.d. Susanna Ragnhild Andersdatter Siri, Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet.

Når: 07.06.24 kl 10.15–16.00
Hvor: Auditorium Cortex, plan 7, MH Vest
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Andrea Jennerwein
E-post: andrea.jennerwein@uit.no
Legg i kalender