Kom på Responskonferansen 13. mai!

Tema er «Verden vil til Arktis – hva vil vi?» og arrangeres av UiT og Utenriksdepartementet (UD). Du kan komme med spørsmål og innspill, både direkte og digitalt.

Mann lener seg til talebord og prater til en forsamling.
– Jeg ser frem til å delta på Responskonferansen i Tromsø, og til å samarbeide med alle gode krefter som kan sikre nytenkning i nordområdepolitikken, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Kjetil Rydland / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 25.04.24 14:36 Oppdatert: 26.04.24 10:30
Arktis Geopolitikk Internasjonalt samarbeid

UiT er vert og kunnskapsleverandør for Responskonferansen, som gjennomføres på oppdrag fra UD og er en del av prosjektet Respons – norsk utenrikspolitikk for en ny tid. Utenriksminister Espen Barth Eide (AP) ønsker med konferansen i mai råd og innspill til ny utenrikspolitikk i nordområdene. 

Fakta om Responskonferansen i Tromsø

  • Klokken 12.00 – 16.00 ved UiT i Tromsø
  • Auditorium 2 – Teorifagbygget hus 1
  • Utenriksminister Espen Barth Eide (AP) ønsker råd og innspill
  • En sluttrapport om UDs responsprosjektet vil bli skrevet av Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI)
  • Ønsker du å komme med spørsmål og innspill til utenrikspolitikken i nordområdene? Klikk her

–  Vi skal sammen sikre gode samfunn for folk i nord. Russlands fullskala angrepskrig på Ukraina har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Russlands politiske kurs fordrer nytenkning rundt samarbeid i nord som skal bidra til å sikre trygghet, forutsigbarhet og bærekraftig vekst. En åpen og inkluderende debatt om veien videre for nordområdene har sjelden betydd mer enn akkurat nå, sier Barth Eide, som vil være til stede, innlede og avslutte konferansen.

Responskonferansen er åpen for alle – men krever påmelding da det er begrenset med plasser.

Tredelt program med dyktige gjester  

UD og UiT har satt sammen et program som viser hvordan utenriks- og innenrikspolitikk i Arktis må utfylle hverandre når nye aktører i økende grad fremmer sine interesser og ambisjoner i nordområdene. Samtidig legges det vekt på muligheten for mer samarbeid på tvers av grensene mellom Norge, Sverige og Finland, særlig på grunn av et raskt voksende forsvarssamarbeid i NATO. 

Kvinne på et kontor
Professor Kari A. Myklebost vil delta i samtale om forholdet til Russland i en multilateral kontekst i Arktis. Foto: Siri Vilberg / UiT
Konferanseprogrammet er tettpakket og delt i tre hoveddeler:
  • Arktis møter verden – hva nå? 
  • Russland i en ny arktisk sikkerhetspolitisk kontekst 
  • Samarbeid i nord – militært og sivilt 

Dette betyr i praksis fire engasjerende timer med en rekke forskere fra UiT, politikere, forsvarstopper og andre beslutningstakere. Professor i historie Kari Aga Myklebost, sjef for Hæren og generalmajor Lars S. Lervik , ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen og rektor Dag Rune Olsen er blant deltagerne som vil bidra med meninger og innlegg. 

Ønsker dine spørsmål og innspill

Ingen Responskonferanse uten reaksjoner, tilbakemeldinger og spørsmål. Derfor er det mot slutten av konferansedagen satt av tid til respons fra salen, hvor utenriksminister Barth Eide vil svare og kommentere. 

I tillegg er det mulig å gi digital respons til UD denne gang! Alle som vil kan komme med spørsmål og innspill via denne siden på uit.no

Moderator for konferansen vil være UiTs Jan-Gunnar Winther, prorektor forskning og utvikling.

Mann foreleser foran kart av Nord-Norge.
Prorektor Jan-Gunnar Winther har oppgaven som moderator under Responskonferansen som arrangeres mandag 13. mai. Foto: Inger Elin Utsi / UiT

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 25.04.24 14:36 Oppdatert: 26.04.24 10:30
Arktis Geopolitikk Internasjonalt samarbeid
Vi anbefaler