Internasjonalt seminar: Nordisk forsvars- og sikkerhetspolitikk - stø kurs eller må vi endre fokus?

Krigen Russland fører mot Ukraina har på kort tid endret spillereglene.

Krigen Russland fører mot Ukraina har på kort tid endret spillereglene i Europa og i verden.

Sted: Tromsø bibliotek og byarkiv
Tid: torsdag 21. april kl. 19:00- 21:00

På lignende måte som Norge, erfarer våre nordiske naboer at verdiskaping, samfunnssikkerhet - og statssikkerhet, utfordres som følge av det nye og sammensatte trusselbildet vi nå står overfor. Dette er trusler som ingen av de nordiske landene kan håndtere alene. Den store usikkerheten tvinger statene til å ta fornyet stilling til hvordan deres forsvars- og sikkerhetssamarbeid kan videreutvikles og styrkes.

I Sverige og Finland pågår det nå harde debatter om NATO-medlemskap, mens vi ser antydning til en ny EU-debatt her hjemme.

  • Hva med det nordiske samarbeidet midt oppi alt dette, vil det nå revitaliseres, eller må det vike for andre ambisjoner?
  • Hvordan vil en eventuell Nato- og EU-utvidelse påvirke det nordisk samarbeidet?
  • Og ikke minst, er svaret på disse spørsmålene annerledes sett fra Tromsø enn sett fra Oslo?

Innledere:

  • Håkon Lunde Saxi. Førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole. Han er utdannet historiker og statsviter, med Ph.d. i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Han forsker på Norsk, Nordisk og Nordeuropeisk forsvarspolitikk, militærstrategi og forsvarssamarbeid.
  • Hedda Bryn Langemyr. Kjent samfunnsdebattant og daglig leder for fagplattformen UTSYN – Senter for utenriks og sikkerhet. Hun har mange års erfaring fra norsk organisasjonsliv. Har blant annet vært styreleder for Nansenskolen. Langemyr har bred kunnskap om norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, og leder i dag også nettverket for samfunnssikkerhet i Polyteknisk Forening.
  • Lars Echroll. Kjent stemme fra nord, kommunepolitiker og nestleder i Norges Forsvarsforening.
  • Møteleder: Raimo Valle, nestleder i Foreningen Norden Tromsø. Han er i dag spesialrådgiver i Troms og Finnmark fylkeskommune, og har vært statssekretær i perioden 2007-2012, med ansvar for nordiske samarbeidsspørsmål fra 2009-2012.

Arrangeres i samarbeid med: Foreningen Norden Tromsø

Når: 21.04.22 kl 19.00–21.00
Hvor: Tromsø bibliotek og byarkiv
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte
Ansvarlig: Håkon Fottland
Legg i kalender