«Wild pedagogies» – er mer enn menneskestemmene

Spesielt seminar om pedagogikk ved UiT i Alta. Torsdag denne uka inviterer Idrettshøgskolen og Rune Waaler til forelesninger om «Wild pedagogies» og økofilosofisk formidling.

Wild pedagogies Waaler portrett
FÅR BESØK: Grunnleggerne av «Wild pedagogies» besøker Rune Waaler ved Idrettshøgskolen denne uka. Foto: Magne Kveseth/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.03.22 11:00 Oppdatert: 23.03.22 12:52
Arktis Bærekraft Idrett og friluftsliv Naturvitenskap Om UiT Pedagogikk Samfunn og demokrati

Tre professorer utenfra besøker UiT denne uka, der de underviser og også vil arrangere et seminar ved campus Alta. Instituttleder ved UiT Idrettshøgskolen, Carsten Gade Rolland, vil ønske velkommen til seminaret og presentere de tre besøkende professorene.

Seminaret består av tre innlegg med professorene Bob Jickling, Sean Blenkinsop og Aage Jensen. Professorene er grunnleggere av «Wild pedagogies» og tidsskriftet Canadian Journal of Environmental Education

Førstelektor Rune Waaler ved idrettshøgskolen i Alta sier det vil bli en presentasjon av bakgrunnen for «Wild pedagogies» og hvilke muligheter som ligger i denne formen for pedagogisk tenking.

Nå vet vi veldig lite

– Verden står sannsynligvis overfor store utfordringer og det er sjelden vi vet så lite om framtida som vi gjør nå. All utdanning har et spesielt ansvar i denne sammenhengen. «Wild pedagogies» bygger på tre viktige forutsetninger, for det første at forholdet til naturen, landskapet, steder og annet liv, må endres. Dernest at lærere må problematisere at utdanningen preges av et menneskesentrert perspektiv og det tredje at man må utfordre tendenser til økt kontroll over pedagogikk og utdanning. «Wild pedagogies» er en pedagogisk idé som opprinnelig kommer fra Canada og som kan være et mulig pedagogisk alternativ til den situasjonen vi befinner oss i nå, forteller førstelektor ved Idrettshøgskolen, Rune Waaler.

Alt kan ikke løses teknisk

Han legger til at verden står overfor store utfordringer, hvorav flere av kan løses teknisk, men ikke alle.

– Mange hevder at det også er nødvendig med endringer i holdninger, verdivalg og tenkemåter. I et slikt perspektiv vil utdanning bli viktig, forklarer Waaler.

De besøkende er Bob Jickling, grunnlegger av WP og the «6 Touchstones» «Wild pedagogies» sin nettside:  og Sean Blenkinsop ser du her:

I tillegg deltar Aage Jensen som har vært sentral i WP, økosofi og har vært tett på både Arne Næss og Nils Faarlund.

Seminaret skjer i auditoriet 1042 ved UiT i Alta.


Kortnytt fra Idrettshøgskolen, Det helsevitenskapelige fakultet
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler