Snakket om det rødlistede språket

Markeringen av kvenfolkets dag ved UiT i Alta ble en fin miks av alvor og skjemt. Blant annet ble rektor utfordret til å snakke kvensk fra scenen. 

Kvenfolkets dag kvenungdommen Ollila
VÅKN OPP: Lederen for Kvenungdommen – Kvääninuoret, Nora Marie Ollila oppfordret flere til å gå foran og markere det kvenske. Foto: Tommy Hansen/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.03.22 13:49 Oppdatert: 16.03.22 14:11
Arktis Historie Kunst og kultur Om UiT Pedagogikk Studentliv / Studier

Hovedtaler for dagen var Nora Marie Ollila fra Kvääninuoret – Kvenungdommen som snakket om kvensk som det rødlistede språket. Hun slo fast at språk, identitet og historie er det som gjør et menneske helt.

De samme utfordringene

– Samer og kvener står i mange av de samme utfordringer. Sannhet og forsoningskommisjonen gransker nå hvordan samer, kvener og skogfinner er forsøkt slettet fra historien. Vi kvener må se tilbake på måten samene arbeidet for noen tiår siden og til UiT vil jeg si at vi trenger kvensk forskning, vi må ta igjen det etterslepet som vi har. Vi må tørre å revitalisere og vi trenger forsoning. La oss være fremst på det kvenske, vi står i en vårflom, «heräkä», våkn opp, gå foran - flere må gå foran, mange har begynt å våkne og begynt å gå fremst, avsluttet Nora Marie Ollila.

Glad for å bli utfordret

Hun utfordret UiT på å sette i gang flere utdanninger på kvensk – og dette svarte rektor Dag Rune Olsen på.

rektor og to jenter UiT i Alta
MINON NIMI: Rektor Dag Rune Olsen ble utfordret til å snakke kvensk av de to konferansierene Kaisa Sundelin og Kristine Jonas. Foto: Tommy Hansen/UiT

– Dette er en viktig dag for kvenfolket, for språk, kultur, bakgrunn og tradisjoner. Vi er til for unge, for nye studenter og for kvenene. En viktig oppgave er å ta vare på og utvikle kvensk språk, kultur og historie. Jeg er glad for at vi blir utfordret og vi skal ta ballen så godt vi kan, slik at vi sikrer kompetansen som skal til for å undervise de unge, sa rektor.

– Minon nimi, (jeg heter) Dag Rune – gratulerer med dagen – og han besto hurtigtesten i kvensk som de to konferansierene, Kaisa Sundelin og Kristine Jonas utfordret han på.

– Språk handler dypest sett om hvem vi er. Det kvenske skal vi dokumentere og ta vare på. Gratulerer med dagen, avsluttet rektor.

Trio Raisista kvenmusikk UiT i Alta
KVENMUSIKK: Trio Raisista fremførte kvenske sanger under markeringen av dagen. Foto: Tommy Hansen/UiT

Musikk og teater

Til åpningen av feiringen ved UiT, spilte Trio Raisita noen låter fra det repertoiret de skal gå løs på i kveld til kirkekonserten i Nordlyskatedralen.

Skuespiller Sara Maria Lindbach, framførte et tekstutdrag fra Näkymätön kansa – Det usynlige folket.

– Jeg har tre skygger, den samiske, den norske og den kvenske, fortalte hun.

Avslutningvis ledet professor ved UiT i Alta, Silje Solheim Karlsen en samtale om littertur og teater med Kjersti Anfinnsen og Frank Jørstad.

 

 


Kortnytt fra Universitetsledelsen, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Ledelse og administrasjon i Alta
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler